Zij: 'We sparen niet, we leven in het nu'

Atie de Boer-Jaspers (30), zorgt voor de kinderen:

„Een maand na zijn geboorte hoorden we dat ons tweede kind taaislijmziekte heeft. Omdat een verkoudheid voor hem al gevaarlijk is, kan hij niet naar een kinderdagverblijf. Ik wist: oké, ik moet er voor mijn zoon zijn, dus ik blijf thuis. Makkelijk vind ik dat niet. Ik heb meer nodig in het leven dan kopjes thee zetten en met treintjes spelen. Maar CF komt in je leven en daar moet je mee dealen.

„Omdat we alleen een gezamenlijke bankrekening gebruiken, kan ik Daniel niet verrassen met een cadeau. Hij ziet alles wat ik pin. Dat vind ik jammer. Soms voel ik me schuldig als ik geld uitgeef, bijvoorbeeld als ik een vijfde paar schoenen koop. En soms hebben Daniel en ik daar dus een gesprek over. Je moet verantwoording aan elkaar afleggen, dat is anders wanneer je je eigen geld hebt.

„De teruggang in inkomen wierp ons terug naar de basis. Onze spullen kochten we al tweedehands – recycling is erg belangrijk voor me. Maar ik kan niet meer alles biologisch kopen. Vroeger waren zelfs onze washandjes van biologisch katoen. Ik koop daardoor ook minder: ik heb liever één verantwoorde broek dan twintig onverantwoorde.

„Ik denk dat we nu pas onze weg beginnen te vinden in het omgaan met de ziekte van onze zoon. We zijn over de grootste schok heen, we zien dat er ook nog veel wel kan. We sparen nauwelijks nog, we leven in het nu. We bouwen voor de toekomst alleen nog het strikt noodzakelijke op. De dure levensverzekering van Daniel hebben we drastisch teruggeschroefd. Het leven is zo kwetsbaar. Juist daarom willen we nú genieten van ons geld.”

Anne Dohmen