werkpak

‘Een brede schacht, dat is héél fijn’

Amsterdam 6-9-2011 Agnes Jongerius Foto NRC Maurice Boyer
Amsterdam 6-9-2011 Agnes Jongerius Foto NRC Maurice Boyer

Agnes Jongerius (1960), voorzitter vakcentrale FNV.

„Zelf heb ik kleding nooit heel erg belangrijk gevonden, maar gedurende mijn loopbaan ben ik er meer op gaan letten. Ik vind dat ik er netjes uit moet zien, je kan tenslotte altijd op de foto worden gezet. Toen ik net voorzitter was ben ik weleens met een kledingadviseur gaan praten. Daaruit bleek dat ik wat kleur betreft een zomertype ben, en bijvoorbeeld geen zwart mag dragen. Daar trek ik me niet veel van aan, ik voel me comfortabel in donkere kleuren.

„Deze jurk heb ik een jaar geleden gekocht bij Marina Rinaldi voor ongeveer 200 euro. Er hoort ook een jasje bij, maar dat staat veel te statig. Marina Rinaldi is een van mijn favoriete winkels: de stoffen zijn mooi én de kleding is comfortabel. Vanwege de lange werkdagen die ik maak, vind ik comfort erg belangrijk. Maar Marina Rinaldi is vooral favoriet vanwege de ontzettend leuke dames die in het filiaal in Den Haag werken. Ze begrijpen dat ik niet razend veel tijd heb en als ik tussen twee afspraken even binnenloop, leggen ze snel iets voor me klaar.

„De ketting en armband heb ik twee jaar geleden op het vliegveld in Johannesburg gekocht. Het hele setje kostte misschien tien euro, maar ik heb er al veel plezier van gehad. Ik heb spijt dat ik ze niet in nog vier andere kleuren heb gekocht.

„Binnenkort is het Prinsjesdag, en als ik daar naartoe ga vertegenwoordig ik toch 1,4 miljoen vakbondsleden. Dus dan moet ik wel m’n best doen om er een beetje leuk uit te zien. Ik heb alvast een erg mooie zandkleurige jurk bij Marina Rinaldi gekocht, en zaterdag ga ik schoenen kopen bij mijn vaste schoenenwinkel: Kroon in Utrecht, daar komt het paar op de foto ook vandaan. Ze verkopen schoenen met een brede schacht, en dat is héél fijn met mijn kuiten! Over het algemeen heb ik geen moeite met kleding kopen, ik weet waar ik moet zijn.

„Ik heb veel kleren, want ik kan nogal moeilijk dingen weggooien. Ik heb zelfs nog T-shirts uit mijn studententijd. De laatste tijd klaagt mijn man steeds vaker dat hij te weinig kastruimte heeft.”