US Open: Murray weer naar halve finale grand slam

De Schotse tennisser Andy Murray heeft zich gisteren geplaatst voor de halve finales van de US Open. Murray versloeg de Amerikaan John Isner in vier sets: 7-5, 6-4, 3-6 en 7-6 (2).

Door zijn zege op Isner heeft Murray, de nummer vier van de wereldranglijst, dit seizoen in alle vier de grandslamtoernooien (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open) minimaal de halve finale bereikt. Murray heeft echter nog nooit de finale van een van de grote toernooien gewonnen. In zijn carrière verloor hij drie keer de finale van een grand slam.

In de kwartfinalepartij tegen Isner kwam Murray op zijn eerste opslagbeurt direct in de problemen, maar hij wist een breakpunt van de Amerikaan weg te werken. Bij een 5-5 stand brak Murray vervolgens de service van Isner, won de set, en brak de Amerikaan direct nog een keer. Dat bleek genoeg voor de winst in de tweede set.

Isner, vooral bekend om het winnen van de langste tenniswedstrijd in de geschiedenis –11 uur en 5 minuten tegen Nicolas Mahut in de eerste ronde op Wimbledon in 2010–, won vervolgens de derde set. De Amerikaan, die gisteren voor het eerst in zijn carrière de kwartfinale op een grandslamtoernooi speelde, verloor in de vierde set uiteindelijk de tie-break van Murray. Normaal gesproken heeft Isner in tie-breaks een sterk wapen in zijn snoeiharde service maar ditmaal stapelde hij fout op fout, waardoor hij de tie-break met 7-2 van de Schot verloor.

In de halve finale op Flushing Meadows treft Murray vandaag de winnaar van de partij tussen de Spaanse titelverdediger Rafael Nadal en de Amerikaan Andy Roddick. De kwartfinale tussen die twee tennissers was gisteravond nog bezig toen deze krant naar de drukker ging.

De andere halve finale gaat vandaag tussen de Zwitser Roger Federer, vijfvoudig winnaar van de US Open, en Novak Djokovic, de Servische nummer één van de wereldranglijst. Djokovic won dit seizoen al 62 partijen en verloor er slechts twee. Hij veroverde ook negen titels, waaronder Wimbledon en de Australian Open. Roger Federer bracht hem dit jaar in de halve finale van Roland Garros zijn eerste nederlaag van het seizoen toe.

Bij de vrouwen speelt de Amerikaanse Serena Williams vandaag in de halve finale tegen Caroline Wozniacki uit Denemarken. In de andere halve finale neemt de Australische Samantha Stosur het op tegen de ongeplaatste Duitse tennisster Angelique Kerber. (AP, Novum)