‘Uitvinder’ van het e-book overleden

De uitvinder van het elektronische boek, Michael S. Hart, is afgelopen dinsdag op 64-jarige leeftijd overleden, aan de gevolgen van een hartaanval. In 1971 lanceerde Hart het Project Gutenberg, een digitale bibliotheek waarin hij boeken onderbracht waarop het auteursrecht is verlopen. Daarmee was hij de eerste die complete boeken volledig digitaal beschikbaar maakte.

Hart startte het project toen hij studeerde aan de universiteit van Illinois. Daar gebruikte hij het computernetwerk voor het verspreiden van informatie.

Toen hij een kopie van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring in handen kreeg, typte hij eigenhandig de tekst over. Het kwam als download beschikbaar op het netwerk, wat meteen de start vormde van het Project Gutenberg.

Hart was vervolgens jaren bezig met het kopiëren en invoeren van complete boeken en andere werken, zoals de Bijbel en de werken van Shakespeare. Tegen 1987 had hij zo al 313 boeken gedigitaliseerd. Vervolgens bouwde hij een netwerk van vrijwilligers uit, waarna het project zich over de hele wereld vertakte.

Momenteel zijn er op het Project Gutenberg 36.000 boeken in meer dan 60 talen beschikbaar. Elke week komen er gemiddeld 50 nieuwe boeken bij.

Hart had een hardnekkig geloof in het e-book. ”Eén ding over ebooks waar veel mensen niet aan denken is dat de ebook het eerste is waar we net zoveel van kunnen hebben als we willen, afgezien van lucht,” zo schreef hij in 2011.