Uitgelicht zondag

(FILES) This September 11, 2001 file photo shows the rubble of the World Trade Center smouldering following a terrorist attack in New York. September 11, 2011 will mark the tenth anniversary of the attacks in which nearly 3,000 people were killed, 2,753 at the World Trade Center and the others in attacks on the Pentagon and in a hijacked plane that crashed in Pennsylvania. AFP PHOTO/Alexandre Fuchs / FILES
(FILES) This September 11, 2001 file photo shows the rubble of the World Trade Center smouldering following a terrorist attack in New York. September 11, 2011 will mark the tenth anniversary of the attacks in which nearly 3,000 people were killed, 2,753 at the World Trade Center and the others in attacks on the Pentagon and in a hijacked plane that crashed in Pennsylvania. AFP PHOTO/Alexandre Fuchs / FILES AFP

Film

Step up 2: The Streets (Jon Chu, 2008, VS). In vervolgfilm is de botsing tussen klassieke en moderne dansvormen vervangen door hiphop. Het verhaal speelt zich weer af rond de Maryland School of the Arts. Andie rebelleert tegen de klassieke opleiding en gaat op straat de strijd aan met haar vroegere ‘crew’. De vaart zit er in, maar origineel is het niet. RTL5, 18.00-20.00u.

Alexander (Oliver Stone, 2004, VS). Oliver Stone laat Colin Farrell als Alexander de Grote van verovering naar verovering denderen. Zowel aan het hoofd van zijn leger als in de liefde. Stone trekt opzichtige parallellen tussen toen en nu. De overeenkomsten met onze huidige oorlog tussen ‘islamitische barbaren’ en ‘superieure westerlingen’ worden de kijker ingepeperd.RTL7, 20.00-23.20u.

Ascenseur pour l’échafaud (Louis Malle, 1957, F). Vermaard speelfilmdebuut van Malle. Ingenieus plot behelst de ‘perfecte moord’ van Maurice Ronet op echtgenoot van minnares Jeanne Moreau. Malle schenkt meeste aandacht aan het feit dat Ronet vast komt te zitten in een lift terwijl Moreau eindeloos door Parijs dwaalt. Miles Davis improviseerde de jazzscore. Nederlands ondertiteld.TV5, 21.30-23.00u.

2 Days in Paris (Julie Delpy, 2007). Actrice Julie Delpy speelt de hoofdrol in speelfilmdebuut dat ze zelf schreef, regisseerde, monteerde en van muziek voorzag. Ze is een Parijse fotografe die op terugreis uit Venetië met haar New Yorkse echtgenoot even Parijs aandoet, een stad met op elke straathoek een ex. Het wordt Marions vriend Jack soms wat te veel in deze scherpe, semi-autobiografische komedie over interculturele misverstanden en vooroordelen. BBC 2, 00.30-02.05u.

9/11

10 jaar na 11 september. Rechtstreeks verslag van de herdenkingsbijeenkomst in New York.Ned.2, 14.30-16.30u.

Gedenkkonzert. Registratie van het concert voor de slachtoffers dat de New York Philharmonic Orchestra gisteren gaf in het Lincoln Center. Alan Gilbert leidt het orkest, Dorothea Röschmann (sopraan), Michelle DeYoung (mezzosopraan) en de New York Choral Artists in Gustav Mahlers Sinfonie nr. 2 (Auferstehungssinfonie).Arte, 17.50-19.45u.

Telefoongesprekken vanuit de Twin Towers. Documentaire gebaseerd op de telefoongesprekken van mensen die, opgesloten in de Twin Towers, met hun geliefden praatten. SBS6, 19.00-20.30u.

9/11: de dag die de wereld veranderde. Slotaflevering van serie over de oorzaken van de aanslagen, de motieven voor en de gevolgen van de ‘war on terror’. Vanavond de gevolgen voor een samenleving als ‘de islam’ de schuld krijgt van die aanslagen. Ned.2, 20.15-21.10u.

102 minutes that changed America. Tussen de inslag van het eerste vliegtuig en het instorten van de tweede WTC-toren verliepen 102 minuten. Verslag aan de hand van beeld- en geluidsfragmenten van negen New Yorkers elders in de stad. SBS6, 20.30-22.45u.

Sport

Golf: KLM Open. Rechtstreeks verslag van de laatste ronde.Ned.1, 13.10-18.00u.

Formule 1: GP van Italië. Verslag van de voorbereidingen en de race. BBC 1, 13.10-16.15u.

Tennis: finales US Open. Finales enkelspel. Eurosport, 21.15-01.30u.