Uitgelicht zaterdag

BBC/Talkback Thames/Brian J Ri>

Film

Out of Africa (Sydney Pollack, 1985, VS). Met Oscars overstelpte film over het leven van Isak Dinesen alias Karen Blixen in Kenia. Meryl Streep is geknipt voor rol van verlaten plantersvrouw die vrijbuiter Robert Redford aan zich probeert te binden. RTL4, 13.20-16.30u.

United 93 (Paul Greengrass, 2006, VS/GB/F). Film over de fatale vlucht van het vierde gekaapte toestel van 9/11, dat dankzij heldhaftige passagiers zijn doel miste. Schokkerige beelden brengen de kijker 115 benauwende, opwindende, hartverscheurende minuten dichter bij de gebeurtenissen van die dag. RTL5, 20.30-22.40u.

Kleine Teun (Alex van Warmerdam, 1998, NL). In de vertrouwd wonderlijke wereld van kleurboek en leesplankje speelt een machtsstrijd tussen twee vrouwen en een man. Boer Brand leert lezen van onderwijzeres Lena en zijn vrouw Keet wil een kind van hen. Vierde speelfilm van Van Warmerdam laat hem zelf, Annet Malherbe en Ariane Schlüter kostelijk spelen met visuele en verbale vondsten. Ned. 2, 23.05-00.40u.

Paranoid Park (Gus van Sant, 2007, VS/F). Regisseur Van Sant keert terug naar de wereld van zijn film Elephant, over de schietpartij op Columbine High. Ditmaal volgt hij een paar skaters op de middelbare school, en dan vooral Alex, die zijn paradijs heeft gevonden op Paranoid Park, een heftige skatetrack. Het verhaal draait rond een zwaar drama in Alex’ leven, maar de camera draait het liefst rond de skaters, buitelend, zwevend soms, altijd sensueel. Canvas, 00.55-02.20u.

Informatief

Caribisch Nederland: de middelbare school. Eerste van zes documentaires over Sint Eustatius. Op het eiland staat één middelbare school, waar slechts 28 procent van de leerlingen slaagt. De examens moeten in het Nederlands gemaakt worden, terwijl de voertaal op Sint Eustatius Engels is. Er is hoge absentie, te weinig lesboeken en veel tienerzwangerschappen.Ned.2, 16.05-16.30u.

Andere tijden: Den Haag 09/11. Terugblik op de roerige tijd in Nederland na de aanslagen, met onder anderen Wim Kok, Klaas de Vries, Jozias van Aartsen en voormalig BVD- en AIVD-directeur Sybrand van Hulst. Ned.2, 21.20-22.00u.

Opium op het theatergala. Aan de vooravond van de uitreiking van de toneelprijzen Louis d’Or (beste mannelijke hoofdrol) en Theo d’Or (beste vrouwelijke hoofdrol) praat Cornald Maas met recente winnaars. Ned.2, 22.35-23.05u.

Amusement

Eric van Sauers: een fijn warm mens. Van Sauers zit ergens tussen cabaret en stand-upcomedy in. Geen liedjes, geen sketches, geen typetjes, geen duidelijke boodschap. Hij staat in een leeg decor harde grappen te vertellen.Ned.3, 23.25-00.45u.

Sport

Golf: KLM Open. Verslag van de derde dag van de 92ste editie van het open Nederlandse kampioenschap, op de banen van de Hilversumsche Golf Club. Onder de deelnemers zijn Martin Kaymer, Rory McIlroy en Lee Westwood.Ned.1, 15.00-17.50u.

Wielrennen: Ronde van Spanje. Verslag van de voorlaatste etappe, een rit van 185 km tussen Bilbao en Vitoria-Gasteiz in Baskenland.Eén, 16.20-17.55u.

Tennis: US Open. Rechtstreeks verslag van de halve finales mannen enkelspel in New York.Eurosport, 17.45-00.00u.