Topeconoom vertrekt bij Europese bank

Het vertrek van topeconoom Jürgen Stark van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft tot heftige reacties geleid op de financiële markten. Naar eigen zeggen stapte hij op om „persoonlijke overwegingen”. Maar analisten gaan ervan uit dat de Duitse econoom vertrekt omdat hij het niet eens is met het beleid van de ECB. De centrale bank kocht de afgelopen tijd massaal staatsobligaties van Zuid-Europese landen, in een poging de rente op die staatspapieren binnen de perken te houden.

Sinds het begin van het steunprogramma in mei vorig jaar kocht de ECB voor ruim 130 miljard euro aan obligaties. „Het opkopen heeft op termijn een inflatoir effect. Dat is voor een hardliner uit de Bundesbank onacceptabel”, zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg.

De financiële markten reageerden vrijdag direct op het bericht van Starks vertrek. Op de Duitse effectenbeurs daalde de koers met ruim 4 procent. De AEX-index sloot bijna 3 procent lager. De koers van de euro daalde naar het laagste niveau van het afgelopen halfjaar.

Stark (63) was sinds juni 2006 lid van het beleidsbepalende orgaan van de ECB. Daarvoor was hij vicepresident en topeconoom van de Bundesbank in Frankfurt. Het vertrek is een klap voor de ECB, ook omdat de termijn van president Jean-ClaudeTrichet komende maand afloopt.

M/V in het nieuws: economie, pagina 3