thuiskoknieuws

Sabayon

Bij Masterchef moesten deelnemers een keer, om te bepalen of ze door gingen naar een volgende ronde, een sabayon maken. Niet iedereen wist wat dat was, en de ingrediënten helpen je niet meteen op weg: eieren, suiker en wijn. Toch gingen de deelnemers allemaal aan de slag en zag je iedereen ijverig kloppen. Wat ze precies deden werd niet helemaal duidelijk, dat is het idee van Masterchef nu eenmaal, het gaat om de spanning en niet om het koken. De beweging van de ene hoopvolle kok die probeerde zijn sabayon af te maken met een kersje of zoiets was onvergetelijk. Het vruchtje zakte meteen onder de oppervlakte van zijn wat dun uitgevallen productie en hij keek de kers doordringend aan en maakte met twee handen omhoog gaande bewegingen: toe nu kers! Stijg op!

Zo maak je het

Een sabayon is niet moeilijk, eigenlijk is het zelfs een heel eenvoudig toetje. Bijna geen werk en heerlijk met alleen een beetje vers fruit, waar je de warme schuimige saus overheen giet. De enige truc is de eieren niet te warm te laten worden, maar wel zo warm dat ze gaan stollen. Wie het angstig vindt doet het au bain marie, dus in een pan die boven (niet in!) net niet kokend water hangt, de zelfverzekerden doen het gewoon boven het gas.

Klop voor 4 personen 6 eieren en 200 g suiker op een laag pitje of au bain marie door elkaar. Voeg met kleine scheutjes tegelijk een kwart liter (mousserende) wijn toe. Als de saus aan de garde blijft hangen is-ie klaar.

Duyvis cashewnoten

Ze zijn drie keer zo zout als ‘gewone’ cashewnoten en opgeleukt met suiker en gistextract, maar ze heten ‘pure & natural’, meldt Food Watch over Duyvis cashewnoten met zeezout. De noten zitten in een quasi bruin-papierenzakje en prijzen zichzelf aan met de mededeling dat er ‘no artificial colours & flavourings’ aan de noten te pas zijn gekomen. Food watch vindt gistextract helemaal niet ‘natural’, waarover te twisten valt, maar is vooral heel boos over de hoeveelheid zout en over de toegevoegde suiker.

Gezegd moet worden dat het niet slim is om, als je zo nadrukkelijk puur en eerlijk wilt zijn, smaakversterker (gist) en kilo’s zout toe te voegen.

Foodwatch wil dat de consument niet langer in de maling genomen wordt door de slogans en claims van voedselproducenten en dat consumenten weten wat er in hun eten zit. De organisatie wordt gefinancierd door donateurs en door particuliere fondsen en is onderdeel van een grotere beweging.

www.foodwatch.nl