Studie misbruik breder

De commissie die onderzoek doet naar misbruik in de jeugdzorg gaat nu ook het misbruik van kinderen met een verstandelijke beperking nader bestuderen. Dat heeft een woordvoerder van de zogeheten commissie-Samson gisteren laten weten.

De commissie was al eerder van plan het onderzoek uit te breiden, maar volgens de zegsman was dat moeilijk vorm te geven. „We moesten eerst bekijken hoe we het zouden aanpakken en een onderzoeksteam vormen”, legt de woordvoerder uit. „Het is moeilijker omdat je verstandelijk gehandicapte kinderen zelf niet kunt interviewen.” Onderzoekers benaderen daarom ouders en begeleiders.

Cijfers over de omvang van het probleem zijn er niet, maar de commissie verwacht dat het probleem omvangrijk is. „Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat verstandelijk gehandicapte kinderen een grotere kans hebben om slachtoffer te worden.”

Vijfhonderd volwassenen die als kind in een tehuis of pleeggezin seksueel zijn misbruikt, hebben zich afgelopen jaar met hun ervaringen gemeld bij de commissie-Samson, zo bleek in juni. De commissie presenteert haar eindrapport in de zomer van volgend jaar.