Strijd bij laatste bastions van Gaddafi

In Libië zijn vrijdag zware gevechten uitgebroken bij de steden Sirte en Bani Walid, twee van de laatste bolwerken van aanhangers van kolonel Gaddafi. Volgens de Nationale overgangsraad, zijn de rebellen vrijdagavond het noordelijke en oostelijke deel van Bani Walid, 150 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, ingetrokken. Daarbij werd volgens de raad strijd geleverd met sluipschutters van Gaddafi. Er zijn ook berichten dat Gaddafi-aanhangers hun wapens op de grond gooiden zodra de rebellen in zicht kwamen.

Volgens de rebellenraad houden enkele zonen van Gaddafi, en mogelijk de verdreven Libische leider zelf, zich schuil in de stad. Gaddafi is al geruime tijd spoorloos.

De rebellen lieten vrijdag rond middernacht weten dat zij het centrum van de stad tot op twee kilometer waren genaderd. Er zouden aan beide kanten enkele doden zijn gevallen.

Ook bij de stad Sirte braken vrijdagnacht gevechten uit. In de Rode Vallei, een gebied op zestig kilometer afstand van Sirte dat volgens de rebellenraad onlangs is ingenomen, werd enkele uren over en weer geschoten. Er zouden wagens met gewapende mannen van Gaddafi zijn geweest. Het is onduidelijk of bij Sirte ook doden zijn gevallen.

De gevechten braken uit een dag voordat een ultimatum afliep dat de rebellen hadden gesteld aan de aanhangers van Gaddafi in Bani Walid en Sirte.

Als de pro-Gaddafi-eenheden zich niet voor zaterdag zouden overgeven, zoals de rebellenraad had geëist, dan zou de aanval worden geopend. De rebellen hielden Bani Walid al dagen omsingeld.

Volgens de rebellenraad waren de gevechten een reactie op mortieraanvallen uit beide steden door Gaddafi-aanhangers. Journalisten van de BBC meldden dat rebellen in de Rode Vallei vanuit Sirte werden bestookt met Grad-raketten. De rebellen schoten daarop terug met luchtafweergeschut. Volgens ooggetuigen was de stad echter nog lang niet ingenomen.

Een van de laatste andere steden die nog onder controle staan van Gaddafi-troepen is de woestijnstad Sabha. Een woordvoerder van de rebellenraad zei vrijdagavond dat er honderden rebellen op weg zijn naar Sabha.

Interpol heeft vrijdag arrestatiebevelen uitgevaardigd voor Moammar Gaddafi, zijn zoon Saif al-Islam Gaddafi en Abdullah al-Senussi, de voormalige chef van de Libische militaire inlichtingendienst. Eind juni vaardigde het Internationaal Strafhof in Den Haag al een arrestatiebevel uit tegen de Gaddafi’s en Al-Senussi. (AFP, AP, Reuters)