Steak tartare met een ster 8½

Bij sterrenrestaurant Seinpost ontdekt Ronald Hoeben dat je daar nu ook simpel eten kunt.

Je zou misschien kunnen denken dat een restaurant met uitzicht op zee en een ster in de Michelingids dranghekken voor de deur moet hebben, maar bij Seinpost in Scheveningen staan die hekken er alleen omdat de boulevard op de schop gaat.

Nu is Seinpost zelf ook op de schop geweest, want de toeloop naar een restaurant in dit hogere segment, al ligt het aan zee, is tijdens de economische eb allerminst gegarandeerd. Wat deze restaurateur ertoe bracht om de formule nog maar eens onder de loep te nemen. Seinpost kreeg een wat strakker interieur, maar de veranderingen zijn niet louter cosmetisch. Ook het aanbod is veranderd.

Voor een restaurant met een ster is dat bijsturen al snel een kool en geitkwestie. De prijzen hadden weliswaar omlaag geschroefd kunnen worden door het introduceren van simpeler producten, het verkleinen van porties en het snijden in keukenhandelingen, maar dat zou ten koste gaan van klandizie die juist in het tegendeel geïnteresseerd is en het zou de ster in gevaar kunnen brengen.

Bij Seinpost heeft men besloten om het aanbod te verbreden. Dat heeft ertoe geleid dat er bij binnenkomst nu een soort micro brasserie is ontstaan met spiegels, banken, een aperitiefkaart vol suggesties rond de zes euro plus een kaart met simpele gerechten zoals gebakken sardientjes voor 11 euro, salade met schaal- en schelpdieren voor 15 euro, een half dozijn kleine creuses voor 12,50 euro of zelfs een steak tartare met frites, sla en mosterdmayonaise voor 15.

Doorstoten naar iets kostbaarders blijft hier mogelijk: Amerikaanse en Chinese kaviaarvariaties zijn er van 37,50 tot 95 euro en er is uiteraard ook champagne. Lekker zijn de Gillardeau oesters met Bloody Mary en met gebakken spek, mierikswortel en komkommervinaigrette (4 euro per stuk).

In het restaurant is het eten nog steeds op haute cuisineniveau. In de rode gloed van de ondergaande zon, starten we met een serieuze amuse in de vorm van een kommetje Bouchot-mosselen in kerrieroomsaus, gevolgd door een voorgerecht van rauwe en gebakken langoustine met geitenkaas, arganolie en nectarine, een heerlijke zoet/hartig combinatie met hazelnoot als krokant element (34 euro). Ook met gebakken kalfszwezerik in combinatie met kreeft en octopus zijn spannende smaken gemaakt door het gebruik van karnemelk en dragon (voorgerecht, 31 euro). Het hoofdgerecht (49 euro) bestaat uit gegrilde tongfilets met geroosterde kokkels, mosselen, inktvis en tomaat, artisjok, groene asperge, brioche aardappel, yoghurtmayonaise en een vleug beurre noisette. Simpele, perfect uitgevoerde bereidingen, die vooral de smaak en textuur van de producten onderstrepen.

Seinpost staat aan zee nog steeds zowel letterlijk als figuurlijk op eenzame hoogte, alleen de drempel is verlaagd.

Restaurant SeinpostZeekant 60, Scheveningen070-3555250