Seriemoordenaar op zoek naar slechteriken

Dexter,seizoen 5. Twaalf afleveringen van 50 minuten. €32,99

‘Ik heb er vaak aan gedacht hoe ze er naakt zou uitzien, maar nooit op deze manier.” Forensisch onderzoeker Vince Masuka (C.S. Lee) maakt een van zijn bekende gortdroge opmerkingen als hij kijkt naar Rita, de in het bad vermoorde vrouw van zijn collega Dexter Morgan (Michael C. Hall).

In het dramatische slot van seizoen 4 troffen we Rita aan in een plas bloed in de badkamer van haar eigen huis. Ze is, net als een aantal andere vrouwen voor haar, het slachtoffer geworden van de ‘Trinity Killer’ (John Lithgow). Masuka’s opmerking is tekenend voor het nieuwe Dexter-seizoen. Want net als bij de vorige episodes druipt ook deze keer het cynisme van het scherm af. Heerlijk.

De moord op zijn vrouw laat Dexter, die nou juist zo hard zijn best deed om zijn dubbelleven als seriemoordenaar te verenigen met de beslommeringen van het huishouden, in totaal verdwaasde toestand achter.

In eerste instantie rent hij weg van zijn oude bestaan en wil hij het liefst zijn twee stiefkinderen en zoontje Harrison achterlaten. Maar Dexter zou Dexter niet zijn als zijn ratio hem er niet toe zou dwingen zijn ‘normale leven’ weer op te pikken. En ondanks al zijn opgekropte woede en verdriet, blijkt hij ook al snel weer in staat een nieuwe bad guy op te speuren van wie hij het hart met een versgeslepen mes kan doorboren.

Deze nieuwe schurk, een obscuur type met een bijbaantje bij de kadaverophaaldienst van Miami, blijkt niet in zijn eentje te operen. Al snel raken Dexter en het hele politieteam van Miami verwikkeld in een nieuwe affaire, codenaam The Barrel Girls. In olievaten, drijvend in een afgelegen meertje, worden vermoorde meisjes aangetroffen. Via de mysterieuze Lumen Pierce (Julia Stiles) krijgt Dexter vervolgens steeds meer inzicht in het netwerk van een groepje gruwelijke sadisten.

Nadat we in seizoen 1 en 3 al kennis hadden gemaakt met griezels als ‘The Ice Truck Killer’ en ‘The Skinner’, weten de nieuwe slechteriken in dit laatste seizoen opnieuw te boeien. Een aanrader dus. Al is het maar voor Vince Masuka. Verder gaat het ook dit keer flink mis met dat dubbelleven van Dexter: hoe lang zal Amerika’s favoriete seriemoordenaar zijn duistere geheim nog bewaren?

Rosan Hollak