Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Proef met gezichtsherkenning in Rotterdams openbaar vervoer

Archieffoto van een opgebroken tramlijn aan de Mathenesserlaan in Rotterdam. Foto NRC Handelsblad / Vincent Menzel

De Rotterdamse stadsvervoerder RET begint een proef met automatische gezichtsherkenning. De trams op één tramlijn zijn uitgerust met camera’s die mensen met een ov-verbod eruit moeten pikken.

De proef begint volgende week en duurt een jaar. Dat meldde een woordvoerder van RET vanochtend aan persbureau Novum. De kosten voor de proef bedragen tweehonderdduizend euro.

In de trams waarin de proef wordt gehouden hangen meerdere camera’s. Aan de hand van negentien punten wordt elk gezicht vergeleken met foto’s van mensen met een ov-verbod die in een databank zijn opgeslagen. Bij een positieve match krijgt de bestuurder een seintje. De conducteur kan de betreffende persoon vervolgens aanspreken.

De RET wil kijken of het gebruik van gezichtsherkenning kan bijdragen tot een betere handhaving van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer. De helft van de kosten voor de proef wordt gedragen door de RET. Het Openbaar Ministerie betaalt de andere helft.