Pijnstiller tegen psychose

Denk je een flinke pijnstiller te slikken, is het een pil om psychoses te onderdrukken. Als een gezonde volwassene dat overkomt, zei de woordvoerder van de Britse apothekersorganisatie tegen een journalist van het British Medical Journal, ‘dan is het onwaarschijnlijk dat het ernstige problemen veroorzaakt.’

Toch haalde fabrikant Reckitt Benckiser in Groot-Brittannië na enige aarzeling alle verpakkingen Nurofen Plus uit de apotheken. Die Nurofen is niet in Nederland verkrijgbaar. Het bevat een combinatie van de pijnstiller ibuprofen en codeïne.

Twee Britten slikten het antipsychoticum Seroquel. Ook is het anti-epilepticum Neurontin (gabapentine) gevonden. Onbekend is hoe het er in kwam.

Het is niet voor het eerst dat het verkeerde medicijn in een doosje terechtkomt. In 1982, schrijft het British Medical Journal, stierven in de Verenigde Staten zeven mensen die een pijnstiller slikten waar kaliumcyanide in was gestopt. De boosdoeners zijn nooit gevonden. Wim Köhler