Phishers, smishers en andere digidieven

De Nederlandse overheid sloeg deze week groot alarm over de digitale certificaten van DigiNotar. Maar er zijn veel meer risico’s die de online veiligheid bedreigen. Fraude met creditcards en elektronisch bankieren, gehackte databases, pc’s en telefoons: de kans dat u slachtoffer van cybercrime wordt neemt elke dag toe. Cybercrime treft wereldwijd een miljoen mensen per dag, de schade bedraagt 388 miljard dollar per jaar. Met het bedrijfsleven erbij zou cybercrime de wereld 1.000 miljard dollar per jaar kosten – inclusief het intellectuele eigendom dat gestolen werd door digitale spionnen. Het is de ideale misdaad: de slachtoffers kunnen zich aan de andere kant van de wereld bevinden, de dader blijft vrijwel anoniem en van een goed werkend international opsporingssysteem is nog geen sprake. Een overzicht van de belangrijkste bedreigingen.

Bronnen: Cisco, Symantec, NVB, Verisign, Messagelabs, TU Delft, Kaspersky, FBI, Apple, Krebsonsecurity.com., Govcert, Hogeschool Leeuwarden, Gartner, Free Ride, Verizon, Google.