Opstandelingen of bevrijders in Libië? De rebellen blijven nog even rebellen

Ik vraag me al heel lang het volgende af – hoe lang heten de tegenstanders van Gaddafi in de krant nog ‘rebellen’ en ‘opstandelingen’? Wanneer zijn zij ‘vrijheidsstrijders’ of ‘bevrijders’? Wat schrijft het protocol van uw krant op dit punt voor?

Ankie van der Bol

Den Haag

Een bekende slagzin luidt: de terrorist van de één is de vrijheidsstrijder van de ander. Het protocol schrijft hier niets over voor, maar in het algemeen hanteert de krant zo neutraal mogelijke termen.

Chef Buitenland René Moerland licht toe: „De rebellen zullen in het tijdperk na Gaddafi geen ‘rebellen’ blijven – maar in de volgende fase zullen ze ook geen ‘vrijheidsstrijders’ worden. Dat is een meer ideologisch geladen benaming dan ‘rebellen’. Bovendien hoort die bij dezelfde fase, namelijk die van opstand tegen Gaddafi. Die nadert het einde. De Nationale Overgangsraad noemen we inmiddels al geen ‘rebellenraad’ meer, maar de rebellen zelf blijven nog even ‘rebellen’. We hebben nog geen betere aanduiding gevonden die aangeeft dat ze verenigd worden door hun tegenstand tegen Gaddafi. Nu zullen ze zelf moeten gaan regeren en moet het land terug naar het burgerlijk leven. Daarmee zal hun rebellie voorbij zijn.”