‘Ontploffingen in IKEA’s steeds het werk van dezelfde man’

De ingang van de IKEA in het Belgische Gent, die op 31 mei dit jaar werd afgezet na twee kleine explosies. Foto AFP / Nicolas Maeterlinck

De ontploffingen die afgelopen voorjaar op dezelfde dag plaatsvonden bij IKEA-vestigingen in Nederland, België en Frankrijk zijn het werk van een en dezelfde man. Dat denkt de Europese politieorganisatie Europol.

Op bewakingscamera’s zijn beelden van de man te zien, meldt persbureau Novum. Ook zijn er getuigen die de man hebben zien weglopen. De dader van Midden-Europese origine is vermoedelijk tussen de 35 en 45 jaar oud, heeft kort licht haar en een gebruinde huid. Hij had een baard van enkele dagen en droeg een bril. De man sprak Engels. Op Nederlandse camerabeelden is een lichtblauwe Fiat Punto te zien.

De explosieven gingen 30 mei af bij de IKEA in Son, bij Eindhoven, in Gent en vlak bij Lille in Frankrijk. In Son ontplofte een prullenbak, in België ging het om een wekker. Bij de Brabantse vestiging werd een tweede pakketje met explosief materiaal ter plekke tot ontploffing gebracht. Bij de explosies vielen geen gewonden. Wel ontstond schade aan de winkels.

Mogelijk is de man ook verantwoordelijk voor ontploffingen bij een IKEA-filiaal in Dresden en in Tsjechië. Mensen met meer informatie kunnen contact opnemen met de politie.