Onderzoek NRC: platgaan computers Rijk nét afgewend

Een bord met 'verboden toegang' op het terrein van DigiNotar in Beverwijk. Foto nrc.nl / Ruud Boon

Door de inbraak door hackers bij ict-bedrijf DigiNotar dreigde vorige week een black-out van de computers van het Rijk. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad .

Bij een black-out zou een groot deel van de overheidsdiensten zijn uitgevallen. De Belastingdienst zou geen geld hebben kunnen ontvangen, WW en kinderbijslag zouden niet zijn uitgekeerd. Nog steeds werken ambtenaren dag en nacht om uitval van computersystemen te voorkomen. Op verzoek van Nederland heeft softwarebedrijf Microsoft een beveiligingsupdate van de Nederlandse Windows-systemen met een week uitgesteld. Maar komende dinsdag loopt die deadline af en moet alles op orde zijn.

De overheid was sterk afhankelijk van DigiNotar, dat certificaten maakte voor beveiligde internetverbindingen. Nadat vorige week vrijdag gebleken was dat het veiligheidslek veel groter was dan gedacht, zegde minister van Binnenlandse Zaken Donner het vertrouwen in DigiNotar op. Dat betekende dat alle certificaten van het bedrijf moesten worden vervangen, vóórdat ze door webbrowsers zouden worden geweigerd.

In dat geval zouden overheidscomputers niet meer met elkaar hebben kunnen communiceren. De problemen leidden tot urenlang crisisoverleg door het kabinet.

Lees vandaag in de papieren NRC Weekend of onze digitale editie het achtergrondverhaal ‘Black-out’.