Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Obama: dreiging blijft, maar Al-Qaeda is ernstig verzwakt

Obama in zijn vanochtend vrijgegeven videoboodschap. Foto screenshot whitehouse.gov

De VS hebben nog tien jaar na 11 september nog altijd te maken met een “vastberaden vijand”, maar Amerika is bezig Al-Qaeda te verslaan. Dat zei Obama vanochtend in zijn wekelijkse videoboodschap waarin hij stilstond bij 9/11.

Obama keek terug op de aanslagen van tien jaar geleden en prees het “heroïsme” van de Amerikanen die op 11 september 2001 hun leven gaven terwijl ze andere mensen probeerden te redden. Ook sprak hij lovend over de Amerikaanse militairen en hun families, die de VS volgens Obama de afgelopen tien jaar veiliger hebben gemaakt. Obama noemde hen “onze buitengewone 9/11-generatie”.

In zijn boodschap zei Obama dat de VS onder zijn leiding meer dan ooit de strijd met Al-Qaeda hebben aangebonden. Hij noemde uiteraard de succesvolle operatie in mei dit jaar waarbij terroristenleider Osama bin Laden is gedood en ook de eliminatie van strijders van Al-Qaeda met raketaanvallen in Pakistan. Belangrijker nog vindt Obama dat de terroristen er niet in zijn geslaagd Amerika te veranderen:

“Een decennium na 9/11 is het voor de wereld duidelijk te zien - de terroristen die ons op die septembermorgen aanvielen zijn geen partij voor het karakter van ons volk, de veerkracht van onze natie, of het overleven van onze waarden. Ze wilden ons terroriseren, maar als Amerikanen weigerden wij in angst te leven.”

Talibaan roepen Afghanen op ‘lange oorlog’ tegen de VS voort te zetten

Eerder op de ochtend brachten de Afghaanse Talibaan ook een verklaring uit ter gelegenheid van het tienjarig ‘jubileum’ van 9/11. In de verklaring stellen de Talibaan dat de VS 11 september hebben misbruikt om Afghanistan binnen te vallen en te plunderen. De Talibaan ontkennen dat Afghanistan ook maar iets te maken had met 11 september. De moslimextremisten zeggen bereid te zijn om langdurig tegen de Amerikanen te blijven vechten.