Netanyahu: Egypte kan bestorming van onze ambassade niet negeren

Na de bestorming van de Israëlische ambassade braken afgelopen nacht in Kairo hevige rellen uit tussen demonstranten en de oproerpolitie. Foto AP / Khalil Hamra

Egypte mag de bestorming van de Israëlische ambassade, gisteravond in Kairo, niet zomaar laten passeren. Dat zei de Israëlische premier Netanyahu vanmiddag. Hij noemde de bestorming een “harde klap” voor de vrede tussen Israël en Egypte.

Netanyahu zei blij te zijn dat de ambassadeur en het overige personeel van de ambassade op tijd in veiligheid konden worden gebracht. De ambassade in Kairo werd afgelopen nacht bestormd door een boze menigte. Bij confrontaties tussen woedende betogers en de oproerpolitie die daarop uitbraken vielen volgens het Egyptische staatspersbureau drie doden. Meer dan duizend mensen zouden gewond zijn geraakt en ook werden negentien betogers gearresteerd.

Vanwege de bestorming van de ambassade zijn de ambassadeur, zijn gezin en ongeveer tachtig medewerkers Egypte ontvlucht. De demonstranten verschaften zich gisteravond toegang tot de ambassade en gooiden documenten uit het raam. Buiten het pand stonden vanochtend vroeg nog honderden demonstranten. Pas later op de ochtend keerde de rust terug.

Sinds de val van Mubarak verslechtert de relatie tussen Israël en Egypte in rap tempo. De spanningen namen verder toe sinds Israël vorige maand per abuis vlak bij de grens vijf Egyptische politieagenten doodde. Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël. Sinds de val van Mubarak gaan in Egypte steeds meer stemmen op om het pact op te zeggen, dat nooit veel steun heeft gehad onder de Egyptische bevolking.