‘NAVO bombardeert Gaddafi-bolwerk’

Anti-Gaddafi fighters prepare to advance on the besieged town of Bani Walid September 10, 2011, on the day Libya's interim National Transitional Council (NTC) has set as a deadline for pro-Gaddafi outposts to surrender or face onslaughts. REUTERS/Youssef Boudlal (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)
Anti-Gaddafi fighters prepare to advance on the besieged town of Bani Walid September 10, 2011, on the day Libya's interim National Transitional Council (NTC) has set as a deadline for pro-Gaddafi outposts to surrender or face onslaughts. REUTERS/Youssef Boudlal (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) Anti-Gaddafistrijders brengen hun wapens in gereedheid nabij Bani Walid. Foto Reuters / Youssef Boudlal

De NAVO heeft zeker vijf luchtbombardementen uitgevoerd op Bani Walid, één van de laatste bolwerken van de verdreven Libische leider Moammar Gaddafi. Dat zegt een verslaggever van Reuters ter plaatse.

De regeringsstrijders hadden tot vandaag de tijd gekregen van de Nationale Overgangsraad, de Libische interim-regering, om zich over te geven.

Eerder vandaag trokken opstandelingen zich terug uit de stad, omdat zij op de hoogte waren van de NAVO-bombardementen.

“Veldcommandanten zeiden dat we ons moesten terugtrekken, omdat de NAVO snel met bombardementen zou beginnen”, aldus de rebel Abdul Mulla.

Een NAVO-woordvoerder in Brussel ontkende berichtgeving dat de Westerse alliantie de strijders van de Nationale Overgangsraad (NTC) zou hebben gewaarschuwd voor de luchtaanvallen. Volgens de woordvoerder onderhoudt de NAVO geen contact met de NTC.

Woestijnstad Bani Walid wordt al dagen omsingeld door de Libische rebellen. De nieuwe aanvallen zijn de hevigste sinds dagen. Bani Walid ligt 150 kilometer ten zuidoosten van Tripoli.