Naar het binnenste der aarde

Hoe ziet het binnenste der aarde eruit? En hoe zou het zijn om in een ondergronds huis te wonen? Zes kinderen gingen op onderzoek uit.

Zes kinderen uit Almere hadden een bijzondere vakantie. Ze gingen naar het binnenste van de aarde. Niet echt natuurlijk. In gedachten.

Samen met kunstenaar Judith Nab zaten ze acht middagen in de Schaapskooi, een houten gebouw bij Almere. Er kwamen echte aardwetenschappers langs. Die vertelden over magma en vulkanen en over bacteriën die diep onder de grond leven.

Daarna gingen de kinderen zelf aan de slag. Chahid Zaabat (9 jaar) wilde het liefst graven. Hij groef een heel diep gat en vond oude spulletjes in de bodem. De andere kinderen ontwierpen onder andere een ondergronds huis. Hun tekeningen hangen de komende twee weken bij Corrosia!Expo in Almere.

Margot Mora (9 jaar) tekende in haar ondergrondse woning een takel met twaalf emmers. Die kun je omhoog hijsen zodat je het water in de zon warm kan laten worden, schrijft ze erbij. Melchior Medina (9 jaar) ziet grote voordelen aan een ondergronds huis. “Het is er heel rustig want je hoort niks van de wegen boven je hoofd.” En nog iets: je kunt zelf wel heel veel herrie maken. “Mollen zijn toch doof.”

Het is maar een kleine tentoonstelling. Hierna wil Judith Nab met kinderen uit Antwerpen een reis ‘naar de diepzee’ maken. Afgelopen voorjaar ging ze al met zes kinderen uit Leiden ‘naar de ruimte’. Op het laatst wil ze van alle tekeningen en knutselwerken en filmpjes één grote installatie voor kinderen en volwassenen maken, met bewegende beelden. Zodat het net lijkt of je echt al die reizen maakt. In de tussentijd is het een mooie vraag om zelf te overdenken: hoe zou jou ondergrondse huis er uit moeten zien?