Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Monument voor slachtoffers vlucht 93 onthuld

Drie meisjes kijken op de dag voor de ceremonie naar het veld in Shanksville, Pennsylvania, waar vlucht 93 van United Airlines op 11 september 2001 neerstortte. Foto AFP / Nicholas Kamm
Drie meisjes kijken op de dag voor de ceremonie naar het veld in Shanksville, Pennsylvania, waar vlucht 93 van United Airlines op 11 september 2001 neerstortte. Foto AFP / Nicholas Kamm Drie meisjes kijken op de dag voor de ceremonie naar het veld in Shanksville, Pennsylvania, waar vlucht 93 van United Airlines op 11 september 2001 neerstortte. Foto AFP / Nicholas Kamm

In de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt momenteel het monument voor de slachtoffers van vlucht 93 onthuld. Bij de plechtigheid zijn naast de nabestaanden ook vicepresident Joe Biden en oud-presidenten George W. Bush en Bill Clinton aanwezig.

United Airlines vlucht 93 was één van de vier vliegtuigen die werd gekaapt als onderdeel van de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Het toestel steeg op in New York met bestemming San Francisco en had vier kapers aan boord. Toen de passagiers doorhadden wat er gebeurde, probeerden zij de kapers te overmeesteren. Vlucht 93 is de enige van de vier vliegtuigen die haar doel niet heeft bereikt. Aangenomen wordt dat de bestemming Washington D.C. was, met het Witte Huis of het Capitool als doelwit. Het toestel stortte neer in Shanksville in Pennsylvania.

Het heeft lang geduurd voordat het monument er was. Dat heeft te maken met onder meer het grote aantal inzendingen waar een keuze uit moest worden gemaakt en gevoeligheden bij de ontwerpen. Eerder was er wel een tijdelijk monument.