Mode onder de zonnegod

Ra in Antwerpen is een modewinkel die gegarandeerd verrast.

Wat

Ra in Antwerpen, sinds 2009, een winkel met twee verdiepingen designermode. Ra afficheert zich als platform voor jong talent en is een initiatief van Anna Kushnerova en Romain Brau, oud-modestudenten aan de Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Parijs krijgt in januari een Ra-filiaal.

Wat hebben ze

Uitsluitend designermode, voor mannen en vrouwen, vooral jong en experimenteel. Van bijvoorbeeld Cedrick Jacquemyn, Elise Gettliffe, Mikio Sakabe en Daniel Andresen. Nooit van gehoord? Klopt, de meesten zijn amper afgestudeerd. Bekender zijn Givenchy, Bless, Henrik Vibskov, Opening Ceremony en Juun J. Prijzen schieten uiteen. Wollen hemden van Material Boy kosten 75 euro, een romantische jurk van Charles Anastase 800 euro, een bijzondere jurk van Rodarte duizenden euro’s. Op de begane vloer is een vintagehoek met veel accessoires waaronder een Chaneltas van witte lak, uit begin jaren zeventig (600 euro). Een karakteristiek breedgeschouderd pak van Thierry Mugler in het voor de jaren tachtig typerende zandlopersilhouet kost 750 euro, een kobaltblauwe trui van Montana uit dezelfde tijd 250 euro. Ra verkoopt ook kunstboeken, vinyl en cd’s.

Hoe word je geholpen

De voertaal is Engels, het personeel piepjong. Ra oefent een grote aantrekkingskracht uit op jongeren uit de hele wereld die graag in de hippe winkel willen werken. Ze groeten vriendelijk, laten je rustig rondkijken. Fijn, want er is in de enorme winkel wel heel veel om te ontdekken en je over te verbazen: van een jurk van sponsjes tot brillen die aan het pafond hangen, en andere tijdelijke installaties (vaak samenwerkingen met kunstenaars).

Hoe ziet het eruit

De entree is een lange witte betonnen hal, links en rechts staat en hangt een tiental aangeklede etalagepoppen. Bij binnenkomst bots je tegen een rieten hutje, een kantoortje. Aan de voorkant van Ra is een café, dat doet denken aan een rommelige, maar gezellige studentenkamer. Er staan bijeengescharrelde tafels en stoelen, en zelfs een bed. De enorme winkel ligt aan de achterzijde van het pand en is wit, licht en heeft een mooie tuin. Elke ontwerper heeft zijn eigen kledingrek, schoenen staan eronder, her en der verspreid staan vitrinekastjes met sieraden. Maar volgende week kan de inrichting totaal anders zijn, zegt Brau.

Op de eerste etage is nog veel meer mode. Prominent aanwezig is een muurplastiek, een afbeelding van de zonnegod Ra, op de grond ligt een op de Incacultuur geïnspireerd kleed. Niks in Ra is prefab, de paskamers hebben vrolijke zelfgemaakte gordijnen.

Voor wie

Voor iedereen die verrast wil worden op modegebied. Ra is een gegarandeerde kennismaking met onbekende labels.