Jasper kreeg een bal

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Adviseur bij het in management buy in gespecialiseerde bedrijf Dutch Dream Jasper ter Braak (42) kreeg op 2 september 1976 in zijn ouderlijk huis in Aerdenhout als cadeau voor zijn zevende verjaardag zijn eerste voetbalschoenen, een eerste tenue van de Koninklijke Haarlemsche Football Club (KHFC) en een lederen voetbal.

„Die dag was het begin. Ik voetbalde al langer op straat maar vanaf toen was ik officieel een voetballer. In mijn herinnering stond ik al om zes uur ’s ochtends op en rende naar de slaapkamer van mijn ouders waar de ingepakte cadeaus op mij lagen te wachten. Of ik al wist wat er in zat weet ik niet meer, wel dat ik dolblij was. Ik heb direct alles aangedaan en mijn vader meegesleurd naar de tuin. Daar heeft hij de foto gemaakt. Die bruine bal was er nog zo een die je moest invetten. Met nat weer werd hij superzwaar. Een voetbal vind ik kunst. Voor een nieuw model geef ik graag geld uit. Thuis heb ik nu zo’n vijftien ballen. Tot enkele jaren geleden had ik zelfs een speciale verzameling op servetringen uitgestald in mijn slaapkamer. Na de laatste verhuizing vond mijn vrouw dat te veel van het goede. Het tenue, wit shirt, donkerblauwe broek, betekende tegelijkertijd een lidmaatschap bij HFC. Daar speelde ik al snel in de selectieteams. Ik was vrij groot voor mijn leeftijd en kon ver schieten. In de B-junioren heb ik zelfs het Haarlems Jeugdteam gehaald: de beste voetballers uit de regio. Tijdens de beslissende selectiewedstrijd scoorde ik als centrale verdediger, dat viel op. In dat elftal was de latere international Arthur Numan de grote man. Zelf droomde ik ook van een profcarrière, maar hoger dan het eerste amateurelftal van HFC ben ik niet gekomen. Door blessures heb ik spijtig genoeg nooit de traditionele Nieuwjaarswedstrijd tegen de oud-internationals kunnen spelen. Ik heb altijd doorgevoetbald en speel alweer jaren in het derde zondagelftal van HFC: nog steeds centrale verdediger en nog steeds scorend. Het klinkt vast gek, maar dat stralende jongetje met die bal onder zijn arm is hoe ik mezelf zie. Dat is mijn leven.’

U kunt zelf ook een foto insturen. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com