Japanse minister vertrekt na goede week in functie

Minister van Handel Yoshio Hachiro buigt voordat hij de perszaal uitloopt waar hij zojuist zijn ontslag bekend maakte. Foto AFP / Kazuhiro Nogi
Minister van Handel Yoshio Hachiro buigt voordat hij de perszaal uitloopt waar hij zojuist zijn ontslag bekend maakte. Foto AFP / Kazuhiro Nogi Minister van Handel Yoshio Hachiro buigt voordat hij de perszaal uitloopt waar hij zojuist zijn ontslag bekend maakte. Foto AFP / Kazuhiro Nogi

De Japanse minister van handel heeft vandaag zijn functie neergelegd na slechts acht dagen in functie te zijn geweest. De opmerkingen die hij donderdag maakte over Fukushima werden hem fataal.

Yoshio Hachiro noemde het geëvacueerde gebied rondom de beschadigde kerncentrale Fukushima een ‘dodenstad’.

Slachtoffers van de aardbeving en tsunami van 11 maart, politieke tegenstanders, maar ook leden van de regerende Democratische Partij uitten scherpe kritiek op zijn uitlatingen. Hachiro zei dat hij met zijn uitspraken de ernst van de situatie probeerde over te brengen.

Zijn vertrek brengt premier Yoshihiko Noda ernstig in verlegenheid. Noda werd begin september benoemd tot premier en installeerde een nieuw kabinet nadat het vorige kabinet het veld moest ruimen omdat niet adequaat had opgetreden na de aardbeving en tsunami.

Bij de aardbeving en tsunami kwamen zo’n 21 duizend mensen om. Ongeveer tachtigduizend mensen moesten worden geëvacueerd uit het gebied rondom de getroffen kerncentrale en kunnen mogelijk de komende jaren niet terugkeren in verband met verhoogde radioactiviteit.