Inwoners Benghazi demonstreren tegen nieuwe Libische regering

Inwoners van Benghazi demonstreerden gisteren tegen de nieuwe Libische interim-regering. Foto Reuters / Asmaa Waguih

Honderden inwoners van Benghazi, de oost-Libische stad waar de volksopstand tegen Moammar Gaddafi begon, zijn gisteren de straat opgegaan om te protesteren tegen de nieuwe machthebbers in Libië.

Persbureau Reuters meldt dat de demonstranten hun protestmars begonnen bij een voormalig verblijf van Gaddafi. Ze bekritiseerden met leuzen een deel van het nieuwe Libische leiderschap omdat in hun ogen te veel leden van de Nationale Overgangsraad vroeger actief waren voor Gaddafi’s regime. Ook zou de regering van de rebellen te weinig werk maken van politieke en economische hervormingen.

Een van de demonstranten noemde een aantal van de nieuwe leiders in Libië tegenover Reuters “bloedzuigers” en “dieven” die in de rechtszaal thuishoren. Tijdens de betoging werd ook een manifest besproken van 56 verschillende politieke organisaties uit oost-Libië. Daarin staat onder meer dat de Nationale Overgangsraad moet aftreden en plaats moet maken voor nog twee interim-regeringen die Libië de komende achttien maanden, tot aan verkiezingen, moeten leiden.

De Nationale Overgansraad bevestigt tegenover Reuters het manifest van de organisaties te hebben ontvangen. Een woordvoerder zegt echter dat de raad zich niet over de inhoud van het stuk kan buigen zolang delen van Libië nog in handen zijn van Gaddafi’s troepen. Gisteravond nog werd er hevig gevochten om de stad Bani Walid, die zo’n 170 kilometer ten zuiden van Tripoli ligt. Het is, naast bijvoorbeeld Gaddafi’s geboortestad Sirte, één van de laatste bolwerken van Gaddafi’s regime.