Intussen in Den Haag

Deze rubriek beschrijft elke zaterdag de achterkant van het politieke bedrijf.

Met Gerda naar de wc

Terug van reces kregen de Kamerleden direct te maken met een cruciale verandering. De kantines van het parlement verstrekken geen gebotteld water meer. Leden en personeel moeten voortaan uit de kraan drinken. Argument: flessenwater belast het milieu 650 keer zwaarder en is 235 keer zo duur als kraanwater.

Voor de zomer had de Tweede Kamer hier zelf toe besloten, op voorstel van CDA’er Gerda Verburg. Die heeft inmiddels de Kamer verlaten. Ze drinkt nu kraanwater in Rome.

Bij de uitvoering van dit besluit deed zich een probleem voor. Wat te doen als je bubbeltjes in je water wil? De Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) bood uitkomst. De oplossing? Watertappunten die kraanwater met of zonder koolzuur schenken. En om het water gemakkelijk te kunnen tappen en te bewaren verstrekt de stafdienst zogeheten ‘doppers’: een „praktisch en milieuvriendelijk flesje met een bekertje als dop waarin u een halve liter water kunt bewaren”.

In de deze week geopende koffiecorner staan al twee CDA’ers op te scheppen over hun dopper. Ja, mooi ding. ‘Gerda’ noemen ze hem. Maar wat doen ze met al dat milieubewustzijn dan in de nieuwe koffiebar, dat flesjes water verkoopt, Chaudfontaine Sparkling en Still, voor 1,70 euro. Geen water kopen, verzekeren ze. „Zolang er nog geen tappunten zijn, weten wij wat ons te doen staat: even met Gerda naar de wc.” (PvO)

PVV toch eurofiel?

Voor de PVV is elke euro die naar Europa gaat er één te veel. Grote verbazing daarom deze week bij de linkse oppositie. De PVV had de mogelijkheid om misschien wel 10 miljoen euro op dat vermaledijde Europees Parlement te bezuinigen. Dit parlement wil één keer per jaar minder naar Straatsburg trekken en voert daar een juridische strijd over met Frankrijk.

Maar PVV’er Louis Bontes had helemaal geen zin om een motie te steunen waarin Nederland wordt opgeroepen zich in die strijd te mengen. Een motie afkomstig van „eurofiele lieden” zoals hij zijn collega’s van PvdA, D66 en GroenLinks noemde.

Hetzelfde liedje weer, hoonde links. De PVV heeft een grote mond over Brussel, maar als er dan 10 miljoen verdiend kan worden, geeft het niet thuis, zo kreeg hij van zijn collega’s te horen.

Nebahat Albayrak (PvdA) deed een ultieme poging om Bontes te winnen: wij halen onze namen onder de motie weg en de PVV mag die zelf indienen. Dan kon de PVV met de eer gaan strijken. Maar Bontes keek wel uit. De PVV’er wil dat Nederland zich hard maakt om de verhuizingen naar Straatsburg – jaarlijkse kosten: 200 miljoen – helemaal te beëindigen. Dat wil het kabinet ook. En die besparing van 10 miljoen? Incidentenpolitiek, vond Bontes. „Gewoon populisme. Schei toch uit”. (EvdW)

Bijdragen: Pieter van Os en Erik van der Walle.