Griekse politie zet traangas in tegen demonstranten

Griekse demonstranten gooien stenen naar de politie. Foto Reuters / Grigoris Siamidis

De Griekse oproerpolitie heeft vanmiddag traangas afgevuurd om anti-regeringsdemonstranten uiteen te drijven in Thessaloniki, na Athene de grootste stad van Griekenland.

De demonstratie vond plaats voorafgaand aan de jaarlijkse toespraak van premier George Papandeou over de economie van het land.

Duizenden boze Grieken, van taxichauffeurs tot sportfans, protesteerden in de noordelijke haven van Thessaloniki. De politie werd naar eigen zeggen aangevallen met luchtdrukpistolen, stenen, stokken en zelfs een benzinebom. Twee mensen werden gearresteerd en nog eens 62 mensen werden vastgezet.

De regering van Papandreou heeft pijnlijke bezuinigingsmaatregelen voorgesteld om de economie er weer bovenop te helpen. Er moet worden gesneden in salarissen en pensioenen, terwijl de belastingen omhoog gaan en de pensioenleeftijd wordt opgeschroefd.

Er waren ten minste vijfduizend agenten ingezet in een poging rellen, waarop de protesten tegen de harde bezuinigingsmaatregelen veelal uitlopen, te voorkomen. Er waren zeker zeven marsen georganiseerd, onder meer door de twee grootste vakbonden, door studenten, anarchisten, taxichauffeurs en zelfs door voetbalfans. Eerder zaterdag hielden tweeduizend leden van een communistische vakbond een vreedzaam protest in Athene.

Eind oktober moet Griekenland de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, die de noodlening verschaffen, ervan zien te overtuigen dat het voldoende vooruitgang heeft geboekt, onder meer door aan te tonen dat de belastingen op orde zijn en er privatiseringen zijn doorgevoerd.