‘Griekse economie krimpt dit jaar veel harder dan verwacht’

Agenten houden orde bij een demonstratie van jongeren, gisteren in de Griekse stad Thessaloniki. Foto AP / Nikolas Giakoumidis

De Griekse economie krimpt dit jaar meer dan 5 procent in plaats van de eerder voorspelde 3,8 procent. Dat zei de Griekse minister van Financiën vanochtend in een toespraak voor zakenlieden.

In mei werd voorspelde de trojka van EU, IMF en ECB, die de afspraken over de EU-noodhulp aan Griekenland controleert, dat de Griekse economie dit jaar 3,8 procent zou krimpen. De ernst van de recessie in Griekenland overschrijdt echter “alle verwachtingen”, aldus minister Evangelos Venizelos vanochtend. Hij zei er niet bij of hij extra bezuinigingen nu noodzakelijk acht.

Vanmiddag grootschalig protest tegen bezuinigingen verwacht

Of extra bezuinigingen nu nodig zijn of niet, vast staat dat veel Grieken vanmiddag de straat op zullen gaan om te demonstreren tegen de reeds aangekondigde bezuinigingen van tientallen miljarden euro’s. In totaal zijn zeven verschillende betogingen aangekondigd in de tweede stad van Griekenland, Thessaloniki. Er zijn vijfduizend politieagenten op de been om op eventuele rellen te reageren.

Vanwege de aanhoudende economische problemen in Griekenland ontstond deze week in de Nederlandse politiek de discussie of het land uit de euro gezet moet worden. Premier Rutte en minister De Jager schreven afgelopen week in The Financial Times dat zij deze “ultieme” stap niet uitsluiten. De EU reageerde donderdag door te zeggen dat deelname aan de eurozone “onherroepelijk” is.