Fris en groen in de VS

Paul Rosenmöller en het land van ObamaNed. 2, 21.10 - 22.00 uur

„Als zwarte man bent u een uitzondering”, merkt Paul Rosenmöller op tegen David Webb, radiopresentator, lid van de Tea Party en lieveling van rechts Amerika. Het laat zien dat de Tea Party het minder dan Europees uiterst rechts heeft gemunt op etnische minderheden. Op Rosenmöllers directe vraag over het gevoelige onderwerp ras komt slechts een algemeen antwoord. Ik had liever meer over Webbs achtergrond gehoord.

Ook bij de man uit het dorpje Sherman in Connecticut die regelmatig belt naar Webbs radioshow, komt Rosenmöller niet verder dan diens rechtse standpunten. Hij woont ruim en zijn dochter zingt in een schoolmusical. Hij denkt dat zij het nooit zo goed zal hebben als hij. Maar wat hij doet voor zijn vak en waarom hij zo gebeten is op de overheid en op Obama, blijft onduidelijk. Daar zou je nu juist alles van willen weten, omdat deze houding een rol speelt in de Amerikaanse politieke en economische stagnatie.

Zo reist Rosenmöller fris en groen in een SUV door het winterse Amerika met kale bomen en sneeuwresten. Waar blijft de politieke geografie? Geïnteresseerd raakt hij pas in de zwarte dominee die in het arme Detroit een middelbare school heeft gesticht. We leren over zijn contacten met de vermoorde zwarte leider Martin Luther King en maken mee hoe een leerling op zijn school wordt opgepakt. Eindelijk komen er verhalen los, al zijn die min of meer bekend. Wat is er veranderd aan Amerika sinds Obama? Misschien komt dat later nog in de zesdelige serie.

Maarten Huygen