FNV-achterban wijst pensioenakkoord af

Het pensioenakkoord dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius in juni sloot met werkgevers en minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) krijgt maandag niet de steun van een meerderheid van de FNV-bonden. Vrijdagmiddag sloot FNV Bouw zich aan bij het verzet van FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV.

De drie bonden vertegenwoordigen een meerderheid binnen de vakcentrale van de FNV, waar maandag wordt gestemd over het pensioenakkoord. Bij FNV zijn 19 bonden aangesloten.

De bondsraad van FNV Bouw besloot dat de bond niet voor het akkoord kan stemmen omdat nog niet geregeld is dat werknemers die zwaar werk verrichten, op hun 65ste kunnen stoppen met werken zonder dat ze koopkracht verliezen. De bond wil daarover opnieuw onderhandelen met minister Kamp. Het is dus volgens de bondsraad geen definitief ‘nee’, maar een ‘nee, tenzij’.

De opstelling van FNV Bouw is een tegenvaller voor Agnes Jongerius. Voor het zomerreces was besloten om een definitief besluit over het akkoord op te schorten tot 12 september. Zij kon tot nu toe rekenen op een meerderheid voor het akkoord in de federatie, ondanks het verzet van Bondgenoten en AbvaKabo.

Minister Kamp gaat ervan uit dat AbvaKabo en FNV Bouw het akkoord nog niet hebben afgewezen, maar ‘nee tenzij’ hebben gezegd. Hij verwacht dat overleg binnen de FNV alsnog tot instemming zal leiden.

Maar Kamp heeft eerder ook gezegd dat hij een afgeslankt AOW- en pensioenplan aan de Tweede Kamer zal voorleggen als het pensioenakkoord wordt afgewezen. Dat is zo afgesproken in het regeerakkoord.

Dat behelst verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 66 jaar in 2020 en geen jaarlijkse verhoging van de AOW-uitkering, zoals in het pensioenakkoord is voorzien. Kamp zal in ieder geval niet heronderhandelen, zegt zijn woordvoerder. „Als er maandag een akkoord ligt, gaat de inhoud ervan als wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Als het akkoord wordt afgewezen, komt hij met zijn oorspronkelijke AOW-voorstellen uit het regeerakkoord.”

Strijd tussen polderaars en activisten: Economie, pagina 4-5