Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Egyptenaren bestormen ambassade Israël - ambassadeur ontvlucht land

Egyptische betogers kwamen gisteravond en vannacht veelvuldig in aanvaring met de oproerpolitie bij de Israëlische ambassde in Kairo. Foto AP / Khalil Hamra

Honderden Egyptische betogers hebben afgelopen nacht de Israëlische ambassade in Kairo bestormd. In reactie daarop heeft de Israëlische ambassadeur het land vanochtend verlaten. De VS zeggen “bezorgd” te zijn.

Een groep van duizenden Egyptische demonstranten trok gisteravond laat op naar de Israëlische ambassade nadat er op het Tahrirplein de hele dag gedemonstreerd was tegen de trage hervormingen onder het nieuwe militaire bewind. Rondom de ambassade werden minstens twee voertuigen in brand gezet en de veiligheidsmuur, die recentelijk om veiligheidsredenen geplaatst was, werd neergehaald. Veel Egyptenaren zeggen woedend op Israël te zijn omdat het Israëlische leger onlangs vijf Egyptische agenten doodde bij een militaire actie.

Het Egyptische leger hield zich gisteravond en vannacht grotendeels afzijdig en verhinderde niet dat de grote groep betogers de veiligheidsmuur bij de ambassade begon af te breken. De oproerpolitie was wel aanwezig en loste waarschuwingsschoten en gebruikte traangas om de boze menigte uiteen te drijven. In reactie op het optreden van de politie gooiden de betogers met stenen. Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken vielen bij de rellen twee doden en raakten bijna duizend mensen gewond.

Israëlische ambassadeur vlucht Egypte uit na aanval op ambassade

De Israëlische regering liet vanochtend vroeg de ambassadeur in Egypte terugkeren naar Israël. Ambassadeur Yitzhak Levanon vloog met zijn medewerkers en hun families naar Tel Aviv. De ambassade van Israël blijft wel bemand, zo liet een Israëlische regeringsfunctionaris vanochtend aan persbureau Reuters weten.

De Egyptische premier Essam Sharaf organiseert vanochtend een spoedzitting van zijn kabinet om de gebeurtenissen te bespreken. De Verenigde Staten riepen bondgenoot Egypte vannacht op “zijn internationale verplichtingen na te komen” en de Israëlische ambassade te beschermen. Obama belde ook met de Israëlische premier Netanyahu en verzekerde hem dat Washington alles in het werk zal stellen om de crisis te helpen oplossen.