Duitse hardliner verlaat ECB

Jürgen Stark verlaat de Europese Centrale Bank. Uit onvrede met het gevoerde beleid. De financiële markten reageren heftig. ‘DNB-president Klaas Knot raakt geïsoleerd.’

Juergen Stark, an executive board member of the European Central Bank (ECB), pauses during the economy meeting of the Christian Democratic Union in Berlin, Germany, on Wednesday, May 25, 2011. Inflation could undermine the ''solidity'' of global growth and swelling deficits post a ''serious downside'' risk to global expansion, Bank of Italy Governor Mario Draghi said today at a conference in Berlin. Photographer: Michele Tantussi/Bloomberg *** Local Caption *** Juergen Stark
Juergen Stark, an executive board member of the European Central Bank (ECB), pauses during the economy meeting of the Christian Democratic Union in Berlin, Germany, on Wednesday, May 25, 2011. Inflation could undermine the ''solidity'' of global growth and swelling deficits post a ''serious downside'' risk to global expansion, Bank of Italy Governor Mario Draghi said today at a conference in Berlin. Photographer: Michele Tantussi/Bloomberg *** Local Caption *** Juergen Stark Bloomberg

Jürgen Stark, topeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB), stapt op. Om „persoonlijke overwegingen”, zo luidt het persbericht, maar het is een publiek geheim dat de Duitser het niet eens is met het opkopen van Italiaanse en Griekse staatsobligaties door de ECB. De schuldencrisis noopt de centrale bank om staatsleningen op te kopen, alleen afgelopen week al voor een bedrag van 13,3 miljard euro.

De financiële markten reageerden gisteren heftig nadat het nieuws door de ECB bekend werd gemaakt. Op de Duitse en Nederlandse effectenbeurs daalden de koersen met respectievelijk 4 en 3 procent – in New York sloot de Dow Jones 2,7 procent lager. De koers van de euro daalde ten opzichte van de dollar naar het laagste niveau sinds een half jaar.

Jürgen Stark geldt na president Jean-Claude Trichet als het meest invloedrijke lid van de raad van bestuur van de bank, waarin alle centrale banken van het eurogebied zijn vertegenwoordigd.

„De motivatie persoonlijke overweging slaat nergens op”, zegt Sylvester Eijffinger. „Stark is het gewoon niets eens met het beleid.” Eijffinger is hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg en kent Stark sinds 1995 toen hij staatssecretaris bij het ministerie van Financiën werd. „Het Europese noodfonds wordt niet opgehoogd en de ECB kan de kastanjes uit het vuur halen. Het opkopen van de staatsobligaties heeft op termijn een inflatoir effect. Dat is voor een hardliner uit de Bundesbank onacceptabel.”

Eerder dit jaar stapte president Axel Weber op bij de Bundesbank omdat hij het niet eens is met het ECB-beleid. De presidenten van de centrale banken van de eurolanden maken deel uit van de raad van bestuur van de ECB en zijn dus verantwoordelijk voor het beleid. Weber was een financiële hardliner, een man voor wie prijsstabiliteit een waarde is waarmee niet te marchanderen valt. „Dat geldt ook voor Stark”, zegt Eijffinger. „Klaas Knot en de andere presidenten van de noordelijke banken komen geïsoleerd te staan.”

De 63-jarige Stark was sinds juni 2006 lid van het beleidsbepalende orgaan van de ECB. Daarvoor was hij vice-president en topeconoom van de Bundesbank in Frankfurt. Eind jaren negentig diende hij als staatssecretaris op het ministerie van Financiën in Bonn.

Het vertrek is een verlies voor de ECB, ook omdat de zittingstermijn van president Jean-Claude Trichet volgende maand afloopt. De president van de ECB en de vijf andere leden van de directie worden door de lidstaten benoemd voor een periode van acht jaar, die niet kan worden verlengd. De termijn van Stark loopt officieel op 31 mei 2014 af. De ECB zegt dat Stark de ECB definitief verlaat zodra er een opvolger is benoemd. Trichet wordt vervangen door Mario Draghi, de president van de Italiaanse centrale bank.

In Duitsland wordt de 45-jarige Jörg Asmussen als mogelijke opvolger voor Stark genoemd. De sociaal-democraat Asmussen werd in 2008 staatssecretaris van Financiën en bleef op zijn post toen de SPD bij de verkiezingen van 2009 uit de regering verdween.