Dr. zeepaard perst schillen

de proefjesfabriek

Je hebt vast wel eens sinaasappels uitgeperst, of geschild. Maar weet je wat pas leuk is? Sinaasappelschillen uitpersen. Dat geeft tafelvuurwerk!

Wat heb je nodig? - Een sinaasappel, een kaars, lucifers, een tafel en een volwassene.

Wat moet je doen? – Schil de sinaasappel.

- Gooi de schil niet weg, maar scheur hem in stukjes. Maak die zo groot dat je ze nog dubbel kunt vouwen.

- Zet de kaars op tafel en vraag de volwassene om hem aan te steken.

- Vouw een stukje schil dubbel, met de oranje kant naar buiten.

- Houd het dan voorzichtig bij de vlam, met de ‘dichte’ kant naar de vlam toe en knijp er hard in. Zie je wat er gebeurt?

Hoe kan dat? In de schil van een sinaasappel zit een geel-oranje olie. Die zorgt voor twee nuttige dingen. Hij beschermt de vrucht tegen schimmels. En de heerlijke geur ervan trekt insecten aan. Die zorgen voor bestuiving van de sinaasappelboom – en dus voor nieuwe sinaasappels.

Als je hard in de schil knijpt, pers je die olie uit kleine zakjes in de schil. Recht de vlam in. En net als aardolie, waar we benzine van maken, is ook deze sinaasappelolie brandbaar. De hitte van de vlam laat de druppeltjes zo ontbranden tot vonken.

PS Er zijn speciale fabrieken waar olie uit een heleboel sinaasappelschillen wordt gewonnen. Die geurige olie wordt bijvoorbeeld in parfums en schoonmaakmiddelen gestopt.