Demonstranten Egypte richten woede op ambassade Israël

Enkele honderden Egyptische betogers hebben na het Vrijdagmiddaggebed een deel van een betonnen veiligheidsmuur gesloopt bij de Israëlische ambassade in Kairo. De betogers hadden kort daarvoor deelgenomen aan protesten op het centrale Tahrir-plein, waar enkele duizenden mensen op de been waren. Die protesten waren gericht tegen het nieuwe militaire regime.

Enkele honderden van de demonstranten verlieten daarna het plein en trokken op naar de Israëlische ambassade. Een veiligheidsmuur die daar recentelijk was opgericht door de Egyptische autoriteiten werd er vernield. De betogers beklommen de muur en sloegen er met hamers en ijzeren staven stukken vanaf. Egyptische politieagenten grepen niet in.

Sinds de val van Mubarak eisen meer en meer Egyptenaren dat het historische vredesverdrag met Israël wordt verbroken. Er ontstond grote woede na de dood van vijf Egyptische politieagenten nabij de grens met Israël, vorige maand. De politiemannen waren gedood door Israëlische militairen. Volgens Israël gebeurde dat per ongeluk. Vanuit het Egyptische grensgebied zou een aanval zijn gepleegd op Israël. De muur bij de Israëlische ambassade in Kairo werd na afloop van dat incident opgericht.

De betogers op het Tahrirplein zijn boos op het nieuwe regime omdat dat niet genoeg werk zou maken van de overgang naar een democratische staat. Ze eisten onder meer dat er snel data worden vastgesteld voor parlements- en presidentsverkiezingen. Ook willen ze meer transparantie bij de berechting van leden van het oude regime. (AP, Reuters)