De timing van de natuur

Donderdagavond. Gijs van Schoonhoven improviseert op het orgel in de Martinikerk in Doesburg bij een stomme film: Steamboat Bill van en met Buster Keaton. Daarin steekt even voor negen uur een flinke storm op, een cycloon. Midden in een scène waarin de hoofdrolspeler de wind probeert te bedwingen en links en rechts grote bouwwerken instorten voel ik de vloer en daarna mijn stoel stevig trillen. Passend bij deze muziek en beelden. De lage tonen van het orgel kunnen hier de oorzaak niet van zijn. Een aardbeving misschien? In Nederland? Niet waarschijnlijk. Het blijkt wel zo te zijn. Op de timing valt in ieder geval niets aan te merken.

Anton Rottier

Een ikje is een ervaring of persoonlijke anekdote vervat in maximaal 120 woorden. Inzenden kan via onze website: www.nrc.nl/ik