Breivik 'mag geen Lacoste dragen'

Het Franse kledingmerk Lacoste wil dat de Noorse rechts-extremistische aanslagpleger Anders Breivik in de rechtbank niet langer Lacoste-kleding draagt. Het bedrijf heeft de Noorse politie gevraagd om Breivik een dergelijk verbod op te leggen.

Dat heeft de Noorse krant Dagbladet vrijdag gemeld. Lacoste heeft het bericht nog niet bevestigd.

Een woordvoerder van de politie zegt in de krant dat Lacoste contact met de politie heeft opgenomen. Het bedrijf „denkt dat als een man zoals [Breivik] zijn kleding draagt, dat aanzienlijke reputatieschade kan aanrichten”, aldus de woordvoerder.

Het is nog niet bekend of de politie Breivik inderdaad zal verbieden nog langer kleding van het groenekrokodillen-merk te dragen. Volgens de politie weigert Breivik tot nu toe om gevangeniskleding te dragen.

De 32-jarige Anders Behring Breivik pleegde op 22 juli twee aanslagen in Noorwegen. Eerst liet hij een zware bom ontploffen in het centrum van de hoofdstad Oslo, nabij het regeringsgebouw. Daarna schoot hij op het eiland Utøya tientallen jongeren dood die daar op zomerkamp waren. Zij waren leden van de sociaal-democratische Noorse Arbeiderspartij. In totaal kwamen 77 mensen om het leven.

Breivik werd dezelfde dag gearresteerd. Op een van de foto’s draagt Breivik een rode trui van Lacoste, als hij met een politieauto naar de rechtbank wordt gebracht. De Noor verklaarde in zijn manifest: „Beschaafde mensen zoals ik dragen Lacoste”. Breivik heeft bovendien in zijn internetdagboek geschreven dat Lacoste zijn favoriete merk is en dat zijn succes bij de vrouwen grotendeels aan zijn kleding te danken is, aldus de Noorse krant.

Het Amerikaanse kledingmerk Abercrombie & Fitch bood onlangs de cast van een MTV-realityshow geld aan om op televisie niet langer A&F-kleding te dragen. De cast van deze show viert ruige feestjes en houdt er een extravagante levensstijl op na. Het bedrijf vreest reputatieschade.

Volgens Abercrombie & Fitch zou die levensstijl andere liefhebbers van het merk kunnen „afschrikken”.