'Blijer met bakfiets dan met BMW'

Oud-CDA-staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip (42) werd na haar afscheid van de politiek directeur private banking & beleggen Nederland bij ING. Van Gennip in negen begrippen.

Amsterdam 6-9-2011 Karien van Gennip Foto NRC Maurice Boyer
Amsterdam 6-9-2011 Karien van Gennip Foto NRC Maurice Boyer

Succesfactor

„Mijn wil om dingen te veranderen. Ik zie iets waar ik naartoe wil, en daar ga ik op af.”

Politiek of bedrijfsleven

„Het draait allebei om mensenwerk. In de politiek duurt het vaak iets langer voordat je stappen kunt zetten. Je moet eerst een Kamermeerderheid overtuigen, of regio’s meekrijgen. In het bedrijfsleven kan je over het algemeen meer snelheid maken. Maar uiteindelijk gaat het om samenwerking. Zowel in de politiek als in het bedrijfsleven kun je alleen iets bereiken als je mensen meekrijgt om samen dingen voor elkaar te krijgen.”

Werkvreugde

„Dat zit ‘m precies in dat menselijke aspect van werken, ik vind het erg leuk om gezamenlijk resultaten te behalen.”

Natuurkunde

„Aan het einde van mijn studie natuurkunde in Delft heb ik even overwogen om door te gaan in de wetenschap. Ik zag ervan af omdat ik te veel een mensenmens ben. Mijn echtgenoot is wel gepromoveerd. Bij hem heb ik gezien dat je in de wetenschap een lange adem nodig hebt en goed in je eentje moet kunnen werken. Dat is mij te solistisch, ik heb het nodig om met anderen te praten. Natuurkunde vind ik de mooiste studie die er is. Intellectueel uitdagend, conceptueel en analytisch. Bètavakken hebben nog altijd mijn interesse. De wetenschapsbijlage van de krant sla ik nooit over.”

Eerste baan

„Ik ben begonnen bij McKinsey, daar werken relatief veel natuurkundigen. Ook vrouwelijke fysici inderdaad, alhoewel die verreweg in de minderheid zijn. Waarom zo weinig Nederlandse vrouwen voor een bètastudie kiezen? Goede vraag. Ik weet het niet. Zelf heb ik altijd fulltime gewerkt en ik ken genoeg vrouwen die dat ook doen, maar ik moet zeggen dat ik op de werkvloer veel meer mannen tref dan vrouwen.”

Imago bankwereld

„Om het imago van de bankwereld – van de hele financiële sector te herstellen – moeten we het vertrouwen terugwinnen. Dat kan door transparant te zijn, actief de dialoog aan te gaan en goed naar de klant te luisteren. Ik merk dat onze interne discussies sinds de crisis veranderd zijn, dat we ons veel meer richten op de behoeften van klanten. ”

Statussymbool

„Heb ik niet zoveel mee. Eerlijk gezegd ben ik vaak blijer met mijn bakfiets dan met mijn BMW.”

Belangrijkste leermoment

„Een paar jaar geleden werd mijn zusje ernstig ziek. Dat plaatste alles in een ander perspectief. Ik had altijd heel hard gewerkt, maar toen merkte ik wat uiteindelijk echt het allerbelangrijkste is. Het heeft me geleerd om het soms iets rustiger aan te doen, want van nature ga ik overal op af. Laatst wilde ik weer naar een bijenkomst en toen zei mijn man: „Zou je niet eens rustig thuisblijven bij ons?” Ik heb echt moeten leren om meer balans aan te brengen tussen werk en privé.”

Droom

„Heel idealistisch: dat alle kinderen uit SOS-kinderdorpen net zo opgroeien als de kinderen hier in Nederland. Nee, ik ben niet het type om ter plekke in een ontwikkelingsland in een pleegtehuis te werken. Maar een paar jaar geleden werd ik door de voormalige voorzitter van SOS-kinderdorpen gevraagd hem op te volgen. Sindsdien plan ik buitenlandse werkreizen zo, dat ik mogelijk ook een kinderdorp kan bezoeken.”

Alies Pegtel