Banenplan Obama maakt kans van slagen

Het banenplan van president Barack Obama ter waarde van 447 miljard dollar moet iedereen plezieren – van voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) tot Christine Lagarde, de nieuwe baas van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Beide beleidsmakers vinden dat Amerika nieuwe stimuleringsmaatregelen moet verkiezen boven bezuinigingen. Maar de Republikeinen in het Congres zullen minder enthousiast zijn. Toch kunnen de belastingverlagingen straks misschien zomaar door het Congres worden aangenomen.

Afgelopen zomer hebben de analisten van banken hun inschattingen van de groei van het bruto binnenlands product (bbp) voor volgend jaar verlaagd. Toch gaan de meesten er vanuit dat de tijdelijke belastingverlaging van meer dan 100 miljard dollar voor werknemers tot en met 2012 wordt verlengd. Het nieuwe voorstel van het Witte Huis verhoogd het totaal naar 175 miljard dollar en voegt daar een belastingverlaging van 65 miljard dollar voor werkgevers aan toe. Deze twee elementen vormen het leeuwendeel van Obama’s The American Jobs Act en zijn de onderdelen die waarschijnlijk door de Republikeinen zullen worden gesteund.

De modellen berekenen een extra groei van twee procentpunten. Zo’n 200 miljard dollar aan uitgaven aan infrastructuur en werkloosheidsuitkeringen zullen moeilijker te verkopen zijn. De Republikeinen zouden als alternatief hun eigen stimuleringspakket kunnen lanceren, zodat het hele pakket straks misschien zal bestaan uit belastingverlagingen.

De meest waarschijnlijke toevoeging is een tijdelijke belastingverlaging op buitenlandse winsten die door ondernemingen worden gerepatrieerd. Economen van het Witte Huis kritiseren het idee omdat het te weinig effect zou sorteren, maar het zou de prijs kunnen zijn die ze moeten betalen voor een deal.

Maar nu de kredietkosten voor de VS ongelooflijk laag zijn, lijken de markten zich geen zorgen te maken over de federale schuldenlast. En omdat zijn herverkiezing misschien wel afhankelijk is van de vraag of het plan wordt aangenomen, zal Obama zich waarschijnlijk ook niet al te veel zorgen maken.

James Pethokoukis

Vertaling Menno Grootveld