‘Assad akkoord met hervormingsmaatregelen’

De Syrische president Bashar al-Assad (R) in een ontmoeting met de chef van de Arabische Liga Nabeel El-Araby in Damascus. Foto AP / SANA
De Syrische president Bashar al-Assad (R) in een ontmoeting met de chef van de Arabische Liga Nabeel El-Araby in Damascus. Foto AP / SANA De Syrische president Bashar al-Assad (R) in een ontmoeting met de chef van de Arabische Liga Nabeel El-Araby in Damascus. Foto AP / SANA

De Arabische Liga is een reeks hervormingsmaatregelen overeengekomen met de Syrische president Bashar al-Assad die een einde moeten maken aan maanden van bloedvergieten in Syrië.

De maatregelen zullen volgende week worden voorgelegd bij een bijeenkomst van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in Kairo. Dat zei Nabil Elaraby, het hoofd van de Liga, vandaag na een bezoek aan Damascus. Het is nog maar de vraag of de maatregelen daadwerkelijk worden doorgevoerd. Assad beloofde VN-chef Ban Ki-moon vorige maand nog dat het geweld tegen pro-democratiebetogers is gestopt, maar niets bleek minder waar.

Nabil Elaraby vertelde journalisten in Kairo ook dat hij er bij de Syrische president op heeft aangedrongen om “vaart te zetten achter de hervormingsplannen door middel van een tijdschema zodat elke Syrische burger het gevoel krijgt dat er sprake is van een nieuwe fase”.

Verscheidene Arabische landen hebben hun ambassadeurs uit Damascus teruggeroepen uit protest tegen het overheidsoptreden tegen demonstranten. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, beschuldigde het Syrische regime afgelopen week van misdrijven tegen de menselijkheid.

Volgens hulporganisaties en ballingen zijn er in de Syrische opstand in totaal al ten minste tweeduizend doden gevallen.