Amateurs tussen golfmiljonairs

Na een dramatische openingsdag zorgden de prestaties van de Nederlanders voor goed nieuws op de KLM Open.

Eindelijk brak gistermiddag de zon even door boven de modderige bospaden van de Hilversumsche Golf Club. Na alle frustraties van een dramatische openingsdag van de KLM Open, waar vernielde greens, overvloedige regenval en ondergelopen parkeerplaatsen een grafstemming hadden veroorzaakt, had de organisatie dringend behoefte aan wat goed nieuws.

Niet alleen het voorzichtige zonnetje bracht een glimlach op het gezicht van de geplaagde toernooidirecteur Daan Slooter, ook de prestaties van de Nederlanders zorgden voor een merkbare stemmingsverandering op het meest prestigieuze Nederlandse golfevenement.

Aan het eind van een lange tweede dag, waarop alle spelers overuren moesten draaien op het zompige gras, stonden de namen van vier Nederlandse spelers boven de ‘streep’ op het leaderboard, met twee daverende verrassingen: Dylan Boshart (drie onder par) en Robin Kind (-1), twee jonge debutanten met de toevoeging (am) achter hun naam. Amateurs in een veld vol golfmiljonairs.

Naast hen overleefden ook de gelouterde professionals Robert-Jan Derksen (-3) en Maarten Lafeber (-1) de ‘cut’, al kan de balans vanmiddag pas definitief worden opgemaakt. Een aantal spelers, onder wie Joost Luiten, moest de tweede ronde gisteravond afbreken wegens de invallende duisternis. Luiten, de beste Nederlander op de wereldranglijst, moet nog zeker twee slagen goedmaken om de laatste twee rondes te mogen spelen.

Boshart, 20 jaar oud pas, had die zorgen al lang niet meer toen hij plaatsnam voor zijn eerste persconferentie. Van de stoel waarop de jonge Rotterdammer zat was even daarvoor Rory McIlroy opgestaan na diens routinematige analyse van de dag. „Super, echt genieten”, zei Boshart, nog enigszins beduusd van alle drukte om hem heen. „Hier doe je het voor.”

Met een score van drie onder het baangemiddelde speelde Boshart twee ijzersterke eerste rondes, waarvoor hij slechts één slag meer nodig had dan de Engelsman Lee Westwood (-4), de nummer twee op de wereldranglijst. Ook McIlroy (-5) stond nog bij de speler van de Golfclub Broekpolder in de buurt op het scorebord. Bij het ondergaan van de zon werd het leaderboard gisteravond aangevoerd door de Welshman Stephen Dodd en de Duitser Marcel Siem. Beiden eindigden de dag op acht onder par, maar zij moeten hun tweede ronde vandaag nog afmaken.

Boshart, die nooit zelfs maar in de buurt speelde van dergelijke golfgrootheden, moest nog even wennen aan alle aandacht, maar toonde zich niet echt onder de indruk van de situatie. Op het zware gras van de ‘Hilversumsche’ sloeg hij liefst vijf birdies op zijn eerste zeven holes. Niet dat hij geen spanning had gevoeld. „Toen ik voor de eerste ronde in het busje naar de baan stapte was ik net naar de wc geweest. Toen het busje aankwam stond ik weer op klappen”, erkende hij gistermiddag ruiterlijk. „Nu voel ik alleen goede spanning. Aan de ene kant niet ben ik niet verbaasd, omdat je toch hiervoor traint. Aan de andere kant had ik niet verwacht dat het zo goed en makkelijk zou gaan.”

Het gebeurt wel vaker dat amateurs zich in een toptoernooi plotseling tussen de besten van de wereld spelen, maar meestal houden ze dat hoge niveau geen vier dagen vol. Boshart wilde daar niet op vooruit lopen. „Ik ga nu niet kijken wie er allemaal onder me staan. Zondagmiddag, als alles voorbij is, ga ik kijken wie ik allemaal heb verslagen. Ik kom hier natuurlijk om te winnen, maar het is natuurlijk niet raar als ik niet win, als amateur. Ik ga rustig spelen, tussen de ballen door een beetje lol maken met mijn caddy, ervan genieten.”

Het toernooi in Hilversum krijgt in elk geval een nieuwe winnaar. De Duitse winnaar van vorig jaar, Martin Kaymer, viel ook op de tweede dag flink tegen en vocht gisteravond met zes boven par niet alleen tegen een zware verkoudheid, maar ook tegen een vroegtijdig afscheid van Hilversum, net als de Zuid-Afrikaanse majorwinnaar Louis Oosthuizen en de Spanjaard José Maria Olazábal.

Van de overgebleven favorieten hadden Westwood en McIlroy de beste dag. De Noord-Ierse publiekslieveling, nummer vier van de wereld, mocht niet klagen over een gebrek aan geluk. Toen hij op de achtste hole in het bos belandde, achter een boom, bleek dat hij de bal precies naast een enorme mierenhoop had geslagen.

Tot zijn vreugde besloot de scheidsrechter tot een free drop, waardoor hij niet alleen verlost was van de mieren, maar ook van de boom die in de weg had gestaan. Het bespaarde hem een paar belangrijke slagen. „Ik hoop dat ik vanavond geen mieren meer tegenkom in mijn kleren”, zei McIlroy na terugkomst.

De speler uit het Holywood, bij Belfast, was de dag al vroeg begonnen met het restant van zijn eerste ronde, en liep gisteren in totaal 27 holes. „Het was zwaar, maar ik ben blij dat ik mijn tweede ronde heb afgerond. Ik kan nu rustig uitkijken naar het weekeinde. Je kunt beter op vrijdag zo lang spelen dan op zaterdagochtend nog niet weten waar je aan toe bent.”

Robert-Jan Derksen speelde 28 holes, maar klaagde niet. „Het ging goed, dan is het niet erg om door te gaan.” Hij had vooral genoten van het feit dat hij gekoppeld was aan Lee Westwood, zodat hij hem een hele dag in actie kon zien. „Hij geeft niets weg. Niks gaat overhaast bij hem, over alles wat hij doet is volledig nagedacht. Het is als bij een goede schilder. Die kijkt eerst lang naar het doek, zet vijf strepen en ineens staat er een mooi schilderij. Ik sta misschien maar één slag achter hem, maar het verschil is groot.”