achter het stuur

Renate Hemerik (1965), directeur Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen.

Wat was uw eerste auto?

„Een groene Renault Clio. Driedeurs, want die zag er net even wat stoerder uit dan een vijfdeurs. Het was meteen een lease-auto, ik voelde me de koning te rijk.”

Wat rijdt u nu?

„Een Volvo XC90. Met name de hoge zit vind ik erg fijn en hij sluit goed aan bij ons privégebruik. Vakantie, hockey, grote hond.”

In welke auto wilt u absoluut niet gezien worden?

„Zo’n hoekig bestelwagentje! Autorijden moet leuk blijven, dus een auto moet wel een beetje sexy zijn.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Ik denk dat het domweg aanleg of bijvoorbeeld de leeftijd van de chauffeur is die invloed heeft op het weggedrag, dan het geslacht.”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Te hard rijden kun je nauwelijks meer in Nederland en op tijd komen wordt door de onvoorspelbaarheid van de doorstroming op de weg ook steeds moeilijker. Ik probeer afspraken zorgvuldig en ruim in te plannen, zodat ik beide ondeugden kan voorkomen. Maar als ik dan toch te laat dreig te komen voor die belangrijke afspraak met de minister en de weg is leeg, dan ben ik blij dat ik cruise control heb.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Asociaal gedrag van medeweggebruikers. Op het allerlaatste moment uitvoegen, bumperkleven, dat werk.”

Als u een auto koopt, in hoeverre beslist uw partner dan mee?

„Mijn partner laat die keuze aan mij, maar ik zou geen rasechte Nederlandse zijn als ik daarop toch niet het poldermodel toepas.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„Ik zou veel liever minister van Financiën zijn. Dan zou ik de fiscale regels voor zakelijke automobilisten rigoureus wijzigen. Het is nu niet slim georganiseerd en het zit daardoor de vooruitgang, mobiliteit en vergroening in de weg. Neem nou dat steeds meer mensen afzien van bijtelling en privé in hun eigen auto gaan rijden. Die is gemiddeld een stuk ouder en minder schoon dan hun leaseauto. Dat is toch krom? Dat kan veel slimmer.”