Wolfsen overleeft Utrechts raadsdebat over weggepest homostel

De Utrechtse burgemeester heeft afgelopen nacht na uren van vergaderen steun gekregen van de gemeenteraad. Hij kreeg “slechts” een motie van treurnis aan de broek vanwege de affaire rond het weggepeste homopaar.

Wolfsen lag onder vuur vanwege een blunder waarbij documenten over het weggepeste homostel zijn vernietigd. Hij erkende de fout, maar stelde dat die geen gevolgen heeft voor de zaak van het stel tegen de gemeente.

Diep in de nacht steunde coalitiepartij GroenLinks een licht gewijzigde motie van treurnis van de VVD. Zo’n motie is een tik op de vingers en een lichtere variant dan de motie van wantrouwen, die doorgaans het vertrek van een bestuurder betekent.

Het AD schreef eerder dat de vernietigde stukken een rol hadden kunnen spelen bij de zaak rondom het weggepeste stel. De oppositie vroeg Wolfsen (PvdA) daarop om uitleg. De stukken hadden bewaard moeten blijven omdat ze nog van belang hadden kunnen zijn. Volgens Wolfsen waren ze echter niet meer nodig.