Wat is een trauma?

Iedere psychische stoornis, ontstaan door een schokkende ervaring, is een trauma. Een psychisch trauma, want het woord ‘trauma’ is de afgelopen jaren steeds meer een psychologisch en psychiatrisch woord geworden. Strikt genomen is iedere verwonding een trauma, maar alleen artsen noemen een breuk of wond nog trauma. De traumahelikopters die op de daken van grote ziekenhuizen staan om artsen snel bij gewonden te brengen, gaan echt niet de lucht in voor mensen die in een psychose raakten.

De psychische schade die ontstaat bij slachtoffers of toeschouwers van een misdaad, een ongeluk of een ramp verschilt van persoon tot persoon. De een raakt in een depressie, een ander heeft moeite met rouwverwerking, is snel gestresst, wordt extreem angstig of raakt zelfs in een psychose.

Verreweg de meeste mensen krijgen een posttraumatische stresstoornis (PTSS). Dat is een erg ruim gedefinieerde ziekte. Herbeleven, akelige dromen, vermijden om erover te praten, verstoord sociaal contact, onthechting en vervreemding, geheugenverlies, futloosheid en geen vertrouwen in de toekomst, het zijn allemaal verschijnselen die op PTSS wijzen. En je hoeft niet álle verschijnselen te hebben. Belangrijk voor de diagnose is dat mensen er echt last van moeten hebben. En langer dan een maand.