Waar worden ijsstokjes van gemaakt?

„Ondanks het zomerweer dit jaar”, mailt Sara de Groot uit Heemstede, „gaan er toch wel wat ijsjes in. Laatst trof ons de volgende vraag: waar worden die houten ijsstokjes van gemaakt?”

Berken- of beukenhout is het antwoord, zo blijkt uit een belrondje langs verschillende houtleveranciers. Het zijn relatief geur- en smaakloze houtsoorten en bovendien goedkoop.

IJs eten op een houten stokje doen we al sinds 1921 toen een Amerikaanse banketbakker, Harry B. Burt, de Good Humor Bar bedacht. Dit ijsje op een stokje was volgens hem „the new clean convenient way to eat ice cream”. Het waterijsje op een houten stokje is door weer iemand anders uitgevonden, ook een Amerikaan: Frank W. Epperson.

Ondanks de eigenschappen die aan de gebruikte houtsoorten worden toegedicht, zijn er veel mensen die klagen over de vieze smaak en geur van het stokje. Bij sommigen gaat de afkeer zo ver dat ze spontaan kippevel krijgen van het stokje en zelfs gruwen van een aanraking.

De gevoelens die zo’n ijsstokje losmaakt bij deze mensen is vergelijkbaar met het effect van nagels op een schoolbord of het schuren van twee stukken piepschuim tegen elkaar bij anderen. Helaas kon nrc.next geen verklaring vinden voor deze grote afkeer van ijsstokjes bij mensen over de hele wereld. Er zijn echter genoeg fora en Facebook-groepen met namen als ‘Join if you hate the taste of wooden icecream sticks’ om lotgenoten op te sporen.

Uit serieus wetenschappelijk onderzoek uit 2002 blijkt ook dat ijsstokjes wel degelijk enige invloed op de smaak hebben van het ijsje. Onderzoekers van de Ohio State University publiceerden het onderzoek in de Journal of Dairy Science.

Zij lieten mensen meerdere vanille-ijsjes op houten stokjes proeven. De populairste smaak is ook het meest vatbaar voor smaakbeïnvloeding, dit in tegenstelling tot de sterkere smaken chocolade of aardbei. De houten ijsstokjes waren allemaal van berkenhout van verschillende oorsprong, waaronder uit China en Canada.

IJs waarin houten stokjes uit Maine (VS) zijn gestopt werd beoordeeld als het meest ‘houtachtig’.

hanina ajarai