VS waarschuwen drie dagen voor 9/11 voor mogelijke nieuwe aanval

Burgemeester Bloomberg van New York (midden) gisteravond met twee hoge lokale veiligheidsfunctionarissen. Foto AP / David Karp

De Verenigde Staten hebben hun anti-terreurinspanningen verdubbeld wegens een “geloofwaardige, maar onbevestigde” bedreiging die verband houdt met het tienjarige ‘jubileum’ van 9/11. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen rond Obama.

De Amerikaanse functionarissen met wie Reuters sprak zeiden dat onder meer New York en Washington bedreigd worden, twee van de steden die tien jaar geleden in het hart werden getroffen door de aanslagen van 11 september. Burgemeester van New York Michael Bloomberg belegde afgelopen nacht een persconferentie en zei dat “we de komende drie dagen allemaal onze ogen wijd open moeten houden”. Hij zei echter ook dat er geen reden is voor New Yorkers hun dagelijkse leven te laten verstoren.

Een bron rond de Amerikaanse justitie vertelde aan Reuters dat de veiligheidsdiensten op zoek zijn naar twee of drie verdachten die te maken zouden hebben met de dreiging en mogelijk banden hebben met Al-Qaeda. Het Witte Huis liet gisteravond al weten dat de VS extra alert zijn op eventuele nieuwe aanslagen rond de tienjarige ‘verjaardag’ van 9/11. De Amerikaanse regering neemt alle noodzakelijke maatregelen, aldus het Witte Huis.

De extra alertheid van de VS houdt onder meer verband met de inhoud van documenten die zijn gevonden in het huis van de in mei gedode terroristenleider Osama bin Laden. Al-Qaeda zou rond het tienjarig ‘jubileum’ van 9/11 opnieuw een aanslag willen plegen, aldus een functionaris van de FBI in New York. Specifieke informatie over concrete dreigingen hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten naar eigen zeggen echter niet.