VS vrezen aanslagen bij herdenking 9/11

De Verenigde Staten staan aan de vooravond van de tienjarige herdenking van de aanslagen op 11 september 2001 op scherp. De Amerikaanse politie en anti-terreur functionarissen onderzoeken een mogelijk terreurplan van Al-Qaeda om autobommen te gebruiken om bruggen en tunnels op te blazen in New York of Washington.

In beide steden neemt de politie extra veiligheidsmaatregelen nadat eerder dit jaar in het Pakistaanse complex van de gedode terroristenleider Osama Bin Laden aanwijzingen voor ‘jubileumaanslagen’ werden gevonden. De Amerikaanse president Barack Obama besloot, na het horen van de plannen, de anti-terreur inspanningen te verdubbelen. Specifieke informatie over concrete dreigingen hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten naar eigen zeggen echter niet.

De veiligheidsdiensten zouden op zoek zijn naar twee of drie verdachten die te maken zouden hebben met de dreiging en mogelijk banden hebben met Al-Qaeda. Het Witte Huis liet gisteravond al weten dat de VS extra alert zijn op eventuele nieuwe aanslagen rond de tienjarige ‘verjaardag’ van 9/11. De Amerikaanse regering zegt alle noodzakelijke maatregelen te nemen.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York zei donderdag dat er betrouwbare informatie is dat terroristen in de komende dagen een aanslag willen plegen. „We moeten de dreiging serieus nemen”, zei Bloomberg „Van sommige maatregelen zult u iets merken, van andere niet. Maar voor de inwoners is er geen reden om af te wijken van de dagelijkse routine.” Bloomberg drukte de bewoners wel op het hart waakzaam te zijn. Hij riep mensen op verdachte zaken te melden. De burgemeester neemt deze dagen de metro om te laten zien dat hij zich veilig voelt.

Het nationale terreurniveau in de Verenigde Staten gaat vooralsnog niet omhoog. Naast de officiële herdenkingen worden ook sportevenementen extra beveiligd. Vorige week werd de omgeving rond het stadion van American football team de New York Jets nog afgezet vanwege een bomdreiging. (Reuters/AP)