Voor de liefhebber

Literatuurwetenschapper Lisa Appignanesi vertelt in All About Love met fenomenale kennis over de liefde – van de wieg tot het graf, van de vonk tot het huwelijk. Maar veronachtzaamt ze niet de duistere kanten van deze ‘unruly emotion’?

“Liefde, is dat een illusie of iets wat echt bestaat? Is het een constructie van het kille brein of de eruptie van een warm en kloppend hart? Het laatste, meent Lisa Appignanesi.

[..] Lisa Appignanesi wil het niet over geweld hebben, net zomin als zij ‘excessen’ in haar boek opneemt. Over al die extremen, vindt zij, is al genoeg geschreven, ook door Lisa zelf. Het is waar, Appignanesi schreef Mad, Bad and Sad (Gek, slecht en verdrietig, besproken in Boeken 16-05-08), over vrouwen en psychiatrie, vol met waar gebeurde verhalen over types die ooit ‘hysterica’ heetten. En toch: als je in een boek over liefde die zogenaamde excessen uitsluit, dan krijg je een vertekend beeld. Dan stel je de zaken te rooskleurig voor. En dat doet Lisa Appignanesi.

Ze heeft het over tederheid en extase, over eenwording en inspiratie, over bedwelmende ervaringen en ontmoetingen met tweelingzielen. Toegegeven: dat staat alleen in het hoofdstuk ‘Eerste liefde, jonge liefde’. Appignanesi volgt de liefde van de wieg tot het graf, nou ja, van de puberteit tot op rijpe leeftijd. ‘Liefde en huwelijk’, ‘liefde als driehoek’, ‘liefde binnen het gezin’ en ‘liefde en vriendschap’ zijn, volgens haar, de stadia die na ‘Eerste liefde’ komen, en zo heten de hoofdstukken ook.

Soms plaatst ze een kritische kanttekening. Bijvoorbeeld dat liefde een nieuwe religie is geworden, waardoor we er te veel van verwachten. Maar door een staat van duizelingwekkende gelukzaligheid aan verliefde stellen te beloven doet ze zelf aan die overspannen verwachtingen mee. ‘

De volledige bespreking van All About Love kunt u hier lezen.