VERSCHENEN

Stuart Clark: Het grote filosofieboek. Belangrijke ideeën van de grootste denkers (The Philosophy Book). Vert. Jan Sietsma & Joost Zwart, Veen Magazines, 352 blz. € 49,95

Een overzichtswerk van alle grote filosofen van de Oudheid tot het heden. Hun werk wordt door middel van illustraties en citaten luchtig besproken zodat ook de leek ze met gemak kan lezen.

Victor Hugo: De klokkenluider van de Notre-Dame (Notre-Dame de Paris). Vert. Willem Oorthuizen, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 544 blz. € 29,95

Een nieuwe vertaling van Victor Hugo’s klassieker uit 1831 over de onbeantwoorde liefde van de gebochelde Quasimodo voor de mooie zigeunerin Esmeralda.

Marte van Santen: Slaaf van mijn gedachten. De behandeling van een dwangpatiënte. Nieuw Amsterdam, 256 blz. € 17,50

Een persoonlijk verslag van de strijd om te genezen van smetvrees en het dwangmatige verlangen alles onder controle te hebben. Het boek biedt daarmee ook een inkijk in de hedendaagse behandelpraktijk op een psychiatrische afdeling.

Meir Shalev: In den beginne. Eerste keren in de Bijbel (Resjiet. Pe’amiem risjonot ba-Tanach). Vert. Ruben Verhasselt, Ambo, 304 blz. € 19,95

De eerste kus in de Bijbel of de eerste lach die gelijk ook de laatste in de Bijbel blijkt te zijn. Shalev kiest een aantal bijzondere eerste keren uit het Oude Testament om zo zijnverhalen nogmaals te kunnen vertellen – als was het de eerste keer.

Joe Simpson: Het geluid van zwaartekracht (The Sound of Gravity). Vert. Mario Molegraaf, Nijgh & Van Ditmar, 320 blz. € 19,95

De fotograaf en klimmer Patrick trekt regelmatig de bergen in. Ook zijn grote liefde gaat mee. Tijdens een van deze tochten valt ze, haar lichaam wordt niet teruggevonden. Patrick ontwikkelt een obsessie voor deze bergen, hopend haar ooit terug te vinden.

Jacques Vriens: Moeders knie. B for Books, 80 blz. € 9,95

Een roman over een vrouw van 87 wier gezondheid hard achteruitgaat. Zij wil dit echter niet toegeven en probeert zich zo groot mogelijk te houden tegenover haar kinderen. Totdat het echt niet meer gaat en de kinderen voor haar moeten zorgen.

Richard Yates: Een speciaal soort voorzienigheid (A Special Providence). Vert. Marijke Emeis, De Arbeiderspers, 368 blz. € 27,50

De Amerikaan Robert Prentice wordt na zijn middelbare school gevraagd om in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog mee te vechten. Zijn droom van roem valt in Europa al snel in duigen wanneer hij met longontsteking in het ziekenhuis wordt opgenomen. Roman uit 1969, verschenen in de serie ‘Oorlogsdomein’.

Ton Koene: Afghanistan Ongecensureerd. Lemniscaat, 224 blz. € 29,90

Boodschappen doen in boerka, politieonderricht met behulp van Playmobil – een rijk fotoboek over het dagelijks leven in Afghanistan.